Subay olmak isteyenler! “Subay nasıl olunur?” sorusunun cevabını arayanlar! Bu havalı mesleğe başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi anlatmaya geldim. Güncel subay maaşlarından subay olma şartlarına kadar sizlere birçok detayı aktaracağım. 👨✈️
Hayal ettiğiniz subaylık mesleği için her şeyi burada öğreneceksiniz. 🙂 Subay olmak hem yüksek maaşlı hem de birçok avantajı bulunan bir meslek.
Lise mezunu, lisans mezunu kişiler için ayrı ayrı anlatacağım. Uzun zamandır hayalini kurduğunuz bu meslek için sabırlı olmanız ve çaba sarf etmeniz gerekiyor.
Advertisement
Evet, şimdi sizlerle hep birlikte nasıl subay olunur? öğreneceğiz. Hazırsanız başlıyorum 🙂
Subay nedir? Subay ne demek? Kısaca anlatarak ilerleyelim! Subaylar, tam olarak özel subaylık eğitimi almış olan rütbeli askerlerdir. Subay olabilmek için özel bir askeri eğitim almış olmak gerekir. Görevlerine bakalım ve tam olarak öğrenelim.
Subay’ın Görevleri Nelerdir?
Subay nasıl olunur? Sorusunun yanıtından önce görevlere bakalım. Subayların birden fazla görevi bulunuyor. Rütbesinin devam edebilmesi açısından bu görevleri harfiyen yerine getirmek zorunda kalıyorlar. Peki ya nedir bu görevler?
Subaylar, rütbeli askerler oldukları için alt rütbelerin yönetilmesinden sorumludurlar. Bu kapsamda erbaş, er ve astsubayları yönetirler.
Askeri bilgilerin işlenmesi, gerekli mercilere iletilmesi ve muhafaza edilmesini sağlarlar.
Subaylar, birliklerine bağlı olan askeri araçları kullanırlar.
Üstlerini her zaman bilgilendirmek ve üst – alt ilişkisini kurmak zorundadırlar.
Subaylar, herhangi bir operasyon için her daim hazır bulunur. Olumsuz şartların yaşanması halinde kara, hava ya da deniz araçlarıyla müdahale eder.
Bir subay, birliği içerisindeki nöbet sisteminden sorumludur. Nöbetleri düzenleyerek birlik içerisindeki güvenliğin tam zamanlı sağlanmasını yönetir.
Subay Nasıl Olunur?
Subay Nasıl Olunur
Subay olma hayaliyle yaşayanlar! Gelin bu hayali hep birlikte gerçeğe dönüştürelim. Eğer gerçekten azimli davranırsanız sizler de subay olabilirsiniz. Şimdi “Subay nasıl olunur?” sorusunun tüm cevaplarını paylaşacağım. Dikkatlice okuyunuz.
Subay olmak için öncelikle kararlı, azimli ve çalışkan olmalısınız.
Subay olmak isteyenlere özel okullar bulunuyor. Bu okullarda gerekli eğitimleri almış olmanız gerekiyor.
Lise mezuniyetinden sonra ya da 4 yıllık üniversite sürecinde subaylık eğitimi alabilirsiniz.
Eğitim süreniz boyunca sabırlı olmalısınız. Sabır bu meslekte en önemli noktalardan biridir.
Yönetim kabiliyetiniz yüksek olmalı.
Sorumluluk sahibi bir insan olmalısınız.
Eğitiminizi tamamladıktan sonra gerekli subaylık sınavlarına zamanında başvurmalısınız.
Sınav konularına çok iyi çalışmalısınız. Subaylıkta eğitim her şeyin başında gelir. Bu noktayı asla atlamamalısınız.
Subay olmak için gereken fiziksek şartları yerine getirebiliyor olmalısınız. Gerekli fiziksel şartlardan size yazımın ilerleyen başlıklarında bahsedeceğim.
Astsubay nasıl olunur? Artık biliyorsunuz, sonrasında tecrübe yılına bağlı olarak rütbe alınıyor. Aşağıda anlatacağım.
Kadın Subay Nasıl Olunur?
Ülkemizde subay olmak isteyen kadınların sayısı oldukça yüksek. Gelelim kadın subay nasıl olunur? Kadın subay şartları nasıl? sorularının cevabına…
Kadın subay olmak için fiziksel şartlar haricinde kalan genel subaylık şartlarını yerine getiriyor olmanız gerekiyor. Yani bu yazıda tüm bahsettiklerimin hepsi hem kadın hem de erkekler için geçerli.
Advertisement
Kadın subay olmak için şartlarda tek fark fiziksel şartlar. Kadınlara özel fiziksel şartlar ayrı olarak tasarlanıyor. 2022 yılı için kadınlarda boy sınırı 160 olarak belirlendi. Boy sınırı önceki yıllara göre yükseltildiği için kilosu 44 – 49 arasında olan kadınlar başvuruda bulunamıyor.
Hamile olmayan ve boy – kilo endeksi ortalamanın içinde olan tüm kadınlar subaylık eğitimi alarak subay olabilirler.
Subay Maaşları 2022 Güncel!
Subay Maaşları 2022
Subay olma hayalini kuranlar! En çok merak ettiğiniz konulardan birinin Subaylık maaşları olduğunu biliyorum. Subay nasıl olunur? Diye arama yapanlar için güncel Subay maaşlarının bilgisini paylaşacağım.
Ülkemizde Subayların maaşları,
Mesleki Deneyim
Rütbe
Görev Yeri
gibi noktalara bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Doğu’da deneyimli ve rütbeli bir Subayın maaşı ile Batı’da aynı niteliklere sahip olan bir Subayın maaşı arasında fark bulunuyor.
2022 yılı özelinde en düşük erkek subay maaşı 2022 yılında 7.000 TL‘den başlıyor. Yeni mezun ve düşük rütbeli bir subay 7.000 TL ile 11.000 TL arasında para kazanıyor.
Advertisement
Kıdemi yüksek ve Doğu görevinde bulunan Subayların maaşları ise 11.000 TL ile 20.000 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Son birkaç yılda ülkemizde hayata geçirilen terör maaşları ile bu miktar daha da yükselebiliyor. Riski yüksek bölgelerde görev yapan Subaylık maaşları elbette daha yüksek oluyor.
Kadın Subay Maaşları
Kadın subay nasıl olunur? Diyenler için maaşlar da önemli tabi. Ülkemizde görev yapmakta olan kadın Subayların maaşları da rütbe ve görev yerine göre değişiklik gösteriyor.
Fakat günümüzde en düşük kadın Subay maaşı 6.800 TL’den başlıyor.
Advertisement
Yine bahsetmiş olduğum gibi, görev yeni riskli bölgelerde olan kadın Subaylarının maaşlarına da terör maaşları eklentisi yapılabiliyor. Bu eklentilerle birlikte rütbesi yüksek bir kadın subay 8.000 TL ile 20.000 TL arasında maaş alabiliyor.
Rütbelerine Göre Subay Maaşları
Rütbelerine Göre Subay Maaşları
Subaylıkta rütbe yükseldikçe maaşlar da artıyor. Sizlere özel olarak yükselen Subay rütbelerine göre maaşların aralıklarını teker teker yazdım. İşte Rütbelerine Göre Subay Maaşları:
Doğu ve batı görevleri için maaşlar arasında farklılık olabiliyor. Subaylar rütbelerine göre ortalama olarak bu maaşları alıyorlar. Bu maaşlar görev yerlerine göre eklentiler de yapıldığını unutmayalım. Riskli bölgelerde görev yapan Subaylar ortalamanın çok üstünde maaş alabiliyorlar.
Subay Rütbeler Kaç Yılda Değişir?
subaylık şartları
Asteğmen (1 yıl)
Teğmen (3 yıl)
Üsteğmen (6 yıl)
Yüzbaşı (6 yıl)
Binbaşı (6 yıl)
Yarbay (4 yıl)
Albay (4 yıl)
Tuğgeneral (3 yıl)
Tümgeneral (3 yıl)
Korgeneral (3 yıl)
Orgeneral (3 yıl)
Subaylık Eğitimi Bilgileri
Subaylık Eğitimi GÜNCEL
“Subay nasıl olunur?” diyenler! Subay olabilmek için elbette ki iyi bir eğitim sürecinden geçmeniz gerekiyor. Subaylık eğitimi almayan kimse subay olamıyor. Özellikle askeri mesleklerde eğitim ilk sırada tutuluyor.
Lise mezunu subay olmak isteyenler için askeri liselerin listesini hazırladım. Aşağıda bulunan liselerden birine giderek askeri eğitim almaya başlayabilirsiniz.
Askeri Liseler
Deniz Lisesi
Kuleli Asker Lisesi
Işıklar Askeri Hava Lisesi
Maltepe Askeri Lisesi
Erzincan Askeri Lisesi
Astsubay olmak için Astsubay hazırlama okullarında eğitim görebilirsiniz. Aşağıda sizler için Astsubay hazırlama okullarının tam listesini bıraktım.
Astsubay Hazırlama Okulları
Advertisement
Deniz Astsubay Meslek Yüksekokulu
Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu
Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu
Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu
Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu
Subay olmak için belirli okullarda eğitim görmeniz gerekiyor. Aşağıdaki okulların tamamında Subay olmak için gerekli eğitimi alabilirsiniz. İşte size özel Subay hazırlama okulları ve akademilerin listesi…
Subay Hazırlama Okulları
Kara Harp Okulu
Deniz Harp Okulu
Hava Harp Okulu
Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Subay Eğitim Merkezi (SUEM)
Akademiler:
Harp Akademileri Komutanlığı (Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlı)
Subay olmak için kaç puana ihtiyacı olduğunu merak edenler! Subay okulları taban puan bilgileri için okulların kendi sitelerinden araştırma yapabilirsiniz. Kaç puanla Subay olabileceğinizi bu yöntemle öğrenebilirsiniz. Subay nasıl olunur? Yazısına devam edelim…
Subaylık Eğitimi Ne Kadar Sürüyor
Subaylık eğitim süreleri değişiklik gösteriyor. Bu nedenle Subaylığınızı nerede yapmak istediğinize göre bir eğitim kurumuna gitmelisiniz. Örneğin, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademi’sinde subaylık eğitiminin süresi 2 yıldır.
Fakat TSK Subayı olmak için en az 4 yıllık fakülte veya yüksekokulu bitirmiş olmanız gerekiyor. Aşağıdaki başlıklarda bulunan subay olma şartlarını inceleyerek gideceğiniz okula karar verebilirsiniz.
Subay Olma Şartları
Subay Olma Şartları 2022
Bir subayda bulunması gereken özellikler vardır. Ayrıca subay olmak için belirli şartlara da uyumluluk gösterilmesi gerekmektedir. Ben de subay olma hayali kuran ve subay nasıl olunur merak edenler için bir liste hazırladım. Aşağıda subay olmak için şartlar bulunuyor.
Deniz Harp Okulu, Kara Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları için erkek askeri öğrenci adayları, boy-kilo sınırları 165 cm-210 cm olmalıdır. 19 yaşından küçük erkek adaylar için ise bu sınır 165 cm ile 190 cm arasındadır.
Kadın askeri öğrenci adayları için boy ve kilo sınırı 160 cm ile 200 cm arasında olmalıdır. 19 yaşından küçük kadın adaylar ise 160 cm ile 190 cm arasında olmalıdır.
Bir ideolojik görüşe mensup olmamak,
Güvenlik soruşturmasını olumsuz etkileyecek herhangi bir cezai işlemin bulunmaması,
Adli sicil kaydının temiz olması,
Askeri yoklama kaçağı olarak aranmamak,
Kilo sınırı için ise kitle indeksi hesaplaması yapılıyor. Bu hesaplamada kitle indeksinizin ortalamanın altında veya üstünde çıkmaması gerekiyor.
Subay olmak için fiziksel şartlar:
Subay olabilmek için 1.65 cm ile 1.90 cm arasında olunmalıdır. Bu boy sınırının altında ya da üstünde kalan kişiler kesin bir şartla subay olamaz. Yukarıdaki ilk iki maddeyi inceleyebilirsiniz.
Subay Yeterlilik Sınavı Şartları
Subay Yeterlilik Sınavı Şartları
Subay olmak için aynı zamanda bir yeterlilik sınavına girilmesi gerekiyor. Bir subayın yalnızca eğitim almış olması veya sorumluluk sahibi olması yeterli olmuyor. Subay adaylarının yerine getirmesi gereken yeterlilik şartları da bulunuyor.
İşte Subay Yeterlilik Sınavı Şartları:
Advertisement
01.25 dakikada 400 metrelik koşu parkurunu tamamlamalısınız.
1 dakika içerisinde en az 19 en fazla 48 tane mekik çekebiliyor olmalısınız.
En az 8.5 metre en fazla ise 16 metre basketbol topunu fırlatabiliyor olmalısınız.
Durarak uzun atlama aşamasında en az 1.64 cm en fazla ise 120 cm atlayabilmesiniz.
En az 1 en fazla 15 tane barfiks kol çekme hareketini yapmalısınız.
Okumuş olduğunuz şartların hepsi subay nasıl olunur sorusuna verilebilecek en güncel yanıtlardır. Jandarma Subayı ve TSK Subayı olmanın güncel şartları için okumaya devam edin 🙂
Jandarma Subay Şartları
Jandarma Subay Şartları
Jandarma Subay nasıl olunur? Şartları ne? Soruları için ilk madde TC Vatandaşı olmak,
En az 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak,
Yurtdışında eğitim görenler için, YÖK tarafından onaylı yurtiçi denklik belgesine sahip olmak,
Sözleşmeli alanlar için, KPSS’de; Genel Kültür ve Genel Yetenek (P3) puan türünden en az 65 puan, ALES’ten Eşit Ağırlık (EA) puan türünden en az 65 puan almak,
Lisans eğitimini tamamlamış olanlar için, 27 yaşını bitirmemiş olmak,
Lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için 32 yaşını bitirmemiş olmak,
Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
TSK, Jandarma Genel Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
“Muvazzaf/Sözleşmeli Subay Olur” kararlı sağlık kurulu raporu almak,
Hukuk Subaylığı Şartları
Hukuk fakültelerinden veya denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış yurt dışındaki bir hukuk fakültesinden mezun olmak,
Subaylık sınavlardan gerekli taban puanlara sahip olmak ve başarılı olarak belirlenmiş kontenjana girmek,
Adayın kendisi ve evli ise eşi; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık fiillerinde bulunmamış olmak,
Genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan hüküm giymemiş olmak,
Kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya idari soruşturma bulunmaması,
Adayın kendisi ve evli ise eşi; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olmamak,
Devletin güvenliğine karşı suçları işlememiş olmak,
Jandarma Subay Şartları – Hukuk Branşı
Daha önce çalıştığı kamu kurum ve kuruluşlarından disiplinsizlik, ahlaki nedenlerle çıkarılmamış olmak,
Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
ASEM’de halen eğitim gören ve aynı başvuru döneminde SUEM’e geçiş yapmak isteyenler hariç olmak üzere, herhangi bir nedenle askeri okullardan ve emniyet teşkilatına bağlı okullardan ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak,
Sivil okullardan çıkarılmamış olmak,
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya sözleşmeli erbaş/er olarak görevli iken ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak,
Terör örgütleri ile bu örgütlerin yasal veya yasadışı uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş, katılmamış olmak,
Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmadığına dair beyan sunmak,
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
TSK Subaylık Şartları
TSK Subaylık Şartları
Türk Silahlı Kuvvetli (TSK) Sözleşmeli Subayı olmak isteyenlerin uyum sağlaması gereken birtakım şartlar bulunuyor. Bu şartların tamamına aşağıdaki maddelerden erişebilirsiniz.
TC Vatandaşı olmak,
Lisans mezunları için 27 yaşını, lisansüstü mezunları için 32 yaşını bitirmemiş olmak,
En az 4 yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olmak,
Alınacağı subaylık sınıfına uygun muvazzaf subay olmak için gerekli sağlık şartlarına sahip olmak,
NOT:Doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine alınacaklarda ise Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde özel kuvvetler kursu görecekler için aranan sağlık şartlarına sahip olmalıdır.
Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
22/5/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 148. maddesinde belirtilen suçlardan birisinden mahkum olmamak,
Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmış olmak,
TSK Subaylık sınavlarını başarıyla geçmiş olmak,
Öğrenimini kendi adına yapmış olmak veya herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet veya tazminat yükümlülüğü bulunmamak.
TSK Subayı olmak için gerekli olan şartlar bunlar. Fakat TSK Subaylığı için adayların belirli niteliklere de sahip olması beklenir. İşte TSK Subayı olmak için aranan diğer nitelikler:
Türk Silahlı Kuvvetlerinde istihdam edilenler ile yedek subay olarak askerlik hizmetini yapanlar veya yapmakta olanların bu görevlerinde aldıkları sicil tam notunun 85 veya daha üstünde olması şarttır.
Halen bu görevlerde bulunanlar ile askerlik hizmetini yaparken başvuruda bulunanların ise,
Sıralı üstlerinden sözleşmeli subay olmaya layık olduklarına dair TSK Yönetmeliğinde belirtilen olumlu nitelik belgesini almaları zorunludur.
İşte TSK Subayı olmak için bu şartlar ve koşullara uyum sağlamanız gerekiyor. Eğer Subay olmak için gerekli şartlar ve koşulları sağlayamıyorsanız, Özel Güvenlik seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Subaylık Sınavı Başvurusu
Subaylık Sınavı Başvurusu
Subay olmak isteyenler için Subaylık sınav başvuruları online yapılıyor. Online başvuru merkezleri üzerinden Subaylık sınav başvurusu işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.
Başvurudan önce, subaylık şartlarını taşıdığınızdan emin olmalısınız. Tekrar ediyorum: Subay olma şartlarını yerine getiremeyen adayların başvuruları kesinlikle kabul edilmez.
Subaylık sınavı başvurularını Personel Genel Müdürlüğü yürütüyor. Personel Temin Daire Başkanlığı’nın resmi web sitesi üzerinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Subaylık sınavı başvuruları yılın belirli dönemlerinde yapılıyor. Sizlere tavsiyem, bu sayfayı belirli aralıklarda kontrol etmeniz. Böylelikle başvuru tarihlerini kaçırmazsınız.
ÖNEMLİ: Subaylık sınavı başvurusu esnasında paylaşılan bilgilerin eksik ya da yanlış olmaması gerek!
Subaylık Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
“Subay nasıl olunur?” sorusunun en önemli noktalarından biri de subaylık sınavıdır. Subaylık sınavını başarıyla tamamlayan adaylar subay olabilir.
Advertisement
Subaylık sınavı iki aşamadan oluşur.
Yazılı Sınav
Fiziksel Sınav
Yazılı sınavlarda Subay adaylarına genel kültür soruları ile temel eğitim soruları sorulmaktadır. Bu aşamada adayların kendilerini her alçıdan geliştirmesi büyük önem taşıyor. Temel eğitim düzeyi düşük olan adaylar kesinlikle sınavda başarılı olamıyor.
TÜYO: Sizlere tavsiyem Subaylık sınavı için daha önceki yıllarda çıkmış soruları inceleyebilirsiniz. Bu Tekrar eden soruları not alarak onlar üzerinde yoğunlaşabilirsiniz.
Subay Olmak İçin Hangi Sınava Girilir?
Subay olmak isteyen adayların Subaylık sınavına girmesi gerekir. En başta Subay yetiştiren okullardan birinden mezun olmak Subay olmanız için çok önemli bir adımdır. Okulların tam listesine göz atmak için Subaylık Eğitimibaşlığına göz atabilirsiniz.
Subaylık Sınavında Çıkan Konular
Türkçe
Atatürkçülük
İnkılap Tarihi
T.C Anayasası
Coğrafya
Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar
Meslek Bilgisi
Yukarıdaki konuların tamamına iyi derecede hakim olmalısınız. Özellikle T.C Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar ile Meslek Bilgisiçok büyük önem taşıyor. Subaylık sınavına hazırlık için bu konular üzerinde yoğunlaşabilirsiniz.
gibi alanlardan sorumlusunuz. Bu alanlardaki başarı dereceniz belki de subay olmak için ihtiyacınız olan en önemli noktadır. Subaylık yazılı sınavını başarıyla tamamlamanız tek başına bir anlam ifade etmiyor. Fiziksel sınavın da gerekli başarı koşullarını sağlayabiliyor olmalısınız.
TÜYO
“Subay nasıl olunur?” sorusunun yanıtını arayanların en çok dikkat etmesi gereken noktalardan biri de budur. Fiziksel sınavda başarılı olmak için her gün antrenman yapmanızı tavsiye ederim. Böylelikle kondisyonunuz gelişir ve başarılı olma oranınız artar.
Advertisement
Subay İş İmkanları – Subay Alımı 2022
Sizlere detaylı bir şekilde “Subay nasıl olunur?” sorusunun cevabını verdim. Şimdi de biraz subaylığın iş imkanlarından bahsedelim. Subay başvuru için bunları göz önünde bulundurmalısınız. Subay alımları belirli şartlara göre değişiklik gösteriyor. Bu şartlar,
Kadro durumları,
Subayların sosyal durumları,
Sağlık durumları,
Mesleki deneyimleri.
Yukarıda görmüş olduğunuz maddeler çerçevesinde düzenli aralıklarda subay alımı yapılıyor. Özellikle Türkiye’de subay iş imkanları oldukça yüksek. Subay alımları sırasında tüm subaylık okullarına bilgilendirme yapılır.
Okullardaki bilgilendirme panolarını sürekli olarak kontrol etmenizi öneririm. Ya da Personel Dairesi Başkanlığı sitesinden subay alımlarını takip edebilirsiniz.
Subay Nasıl Olunur? Sıkça Sorulan Sorular
Subay Nasıl Olunur? Sıkça Sorulan Sorular
“Subay nasıl olunur?” sorusunun cevabını arayanlar! Sizlere bu yazımda subay olmanın tüm koşullarından bahsettim. Ancak aklınızda hala birkaç soru olduğunu biliyorum. İşte sizler için hazırladığım “nasıl subay olunur?” konusu hakkındaki sıkça sorulan soruların cevapları!
Subaylar Kaç Yılda Bir Tayin Olur?
Subayların tayin süresi görev yaptıkları merkez ve bölgelere göre değişiklik gösterir. Örneğin, Jandarma Subayları ortalama 2 yılda bir tayin olurken Kara Subayları 4 ile 5 yılda bir tayin olmaktadır.
Subay Olmanın Avantajları Nedir?
Subay olmanın avantajları ilk başta vatana hizmet etmek ve yüksek maaşlı çalışmaktır.
Advertisement
Subay Olmanın Dezavantajları Nedir?
Subayların büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar bazen çok zorlayıcı olabilir. Ayrıca sıkı bir eğitim döneminden başarıyla geçmek zorundadırlar. Subay olmanın dezavantajları arasında çalışma koşulları da vardır. Özellikle doğu görevindeki Subaylar zor şartlar altında çalışmak durumunda kalırlar.
Subay Doğu Görevi Kaç Yıl?
Subaylar batıda 4 ile 5 yıl arasında, doğuda ise 2 ile 3 yıl arasında asgari hizmet sürelerini tamamlamalıdır.
Muvazzaf Subay Nedir?
Muvazzaf Subaylar, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yaparlar. Barış ve savaş zamanları olmak üzere görevleri farklılık gösterebilir. Örneğin, barış zamanlarında iç güvenliği sağlamak ve huzuru sürdürmekle yükümlüdürler. Savaş zamanlarında ise orduya katılarak destekleyici görevlerde bulunurlar.
Subaylık yaş sınırı
Ön lisans bölümlerinden mezun olmuş ya da kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumda olanlar için 27 yaşını bitirmemiş olmak gerekiyor. Lisansüstü öğrenimi tamamlamış olanlar için de 32 yaşını bitirmemiş olmak gerekiyor.
Advertisement
Lise mezunu subay nasıl olunur?
Liseyi bitirdiyseniz, üniversite sınavlarından alınan puana ek olarak askeri mülakata girebilirsiniz.
Bütün gününüzü hayvanlara yardım ederek ve onları iyileştirerek geçirmek ister miydiniz?Hayvanlara yardım etmekle ilgileniyorsanız ve bunu bir kariyer haline getirmek istiyorsanız; Veteriner Hekim olmak nasıl fikir? “Veteriner olmak istiyorum.” diyenler için rehber bir içerik hazırladım! Veteriner nasıl olunur, veteriner maaşı ne kadar? gibi soruların cevaplarını hep birlikte öğrenelim ve hayallerinize doğru bir adım atalım! Konuyla […]
BİM Çalışma Şartları ve Maaşı -2022 YENİ BİLGİLERİ!
Perakende sektöründe çalışmak ister misiniz? O halde Türkiye’nin en çok tercih edilen marketlerinden birisiyle çalışma şansınız var… Ülke genelinde yüzlerce şubesi olan BİM, belli aralıklarla personel alımı yapıyor. BİM çalışma şartları, personel maaşları hakkında size en yeni bilgileri aktaracağım. Bim’de çalışmak zor mu? Çalışma saatleri nasıl? Sırayla anlatacağım. Yazıyı okuduktan sonra hemen BİM iş başvurusu […]