finansportali.net

GİRİŞİMCİLİK

Organik Ürünler Dükkanı Açmak | 2023 Maliyet ve Kazançlar

Organik Ürünler Dükkanı

İnsanlar, günümüzde beslenme konusuna her zamankinden çok daha fazla dikkat ediyorlar. Beslenme programlarına organik ürünlerin eklenmesi ise giderek yaygınlaşıyor. Yatırım amacıyla iş kurma fikirleri arayışındaysanız organik ürünler dükkanı açmak, 2023’te size iyi kazançlar sağlayabilir!

Doğal ürünler dükkanı, popülaritesi giderek artan bir iş koludur. Özellikle büyük şehirlerde köy ürünleri dükkanı arayışı giderek artıyor. Bu noktada doğal köy ürünleri dükkanı açmak mantıklı olabilir. Çünkü müşteri kitleniz hazırdır ve giderek artabilecek potansiyele sahiptir.

Peki, organik ürünler dükkanı açmak için gerekli belgeler neler? Yazı içerisinde değindim. Siz de yöresel ürünler dükkanı açmak düşüncesindeyseniz, konuyla ilgili detaylar için okumaya devam edin. 😊

Advertisement

Organik Ürünler Dükkanı Açmak Hakkında

Doğal Ürünler Dükkanı
Doğal Ürünler Dükkanı

Organik ürünler dükkanı; sadece doğal ve organik ürünlerin satışının yapıldığı yerleri ifade eder. Siz de bu yönde bir işletme kurduğunuzda sadece doğal ürün satacaksınız. Bu işe girmeden önce sektör analizi yapmanızın önemi büyük. Hangi organik ürünler daha fazla satılıyor? Bilmeniz gerekir. Merak etmeyin, ben sizler için araştırdım.

Organik ürünlerin genel olarak kâr marjı yüksektir. Çünkü bu alanda talep fazla, fakat üretim azdır. Bu noktada organik köy ürünleri dükkanı açmak mantıklı olabilir.

Peki, organik ürünler dükkanı açma maliyeti ne kadardır? Bu sorunun cevabı için bir sonraki başlığa geçebilirsiniz.

Organik Ürünler Dükkanı Açma Maliyeti 2023

Organik Ürünler Dükkanı Açma Maliyeti
Organik Ürünler Dükkanı Açma Maliyeti

Organik ürünler dükkanı maliyeti hesaplanırken birçok faktörü dikkate almanız gerekiyor. İşletmenizin yeri, yapacağınız işin kapasitesi, vergiler, personel giderleri vb. gibi maliyeti etkileyen birçok faktör söz konusu. Organik ürün dükkanı açmak istiyorum diyorsanız aşağıdaki maliyet hesaplamasını dikkate alabilirsiniz;

  • İşletme Giderleri: İşletme giderleri, işin maliyet kısmının önemli bir parçası. Dükkan kirasından araç – gereç giderlerine kadar işletmeyle alakalı tüm giderleri buraya dâhil edebiliriz. Demirbaşlar dâhil tüm işletme giderleri için başlangıç olarak en az 100.000 TL’ye ihtiyaç duyacaksınız.
  • Dekorasyon: Doğal ürünler dükkanı için dekorasyonunuzun iyi ve temiz olması gereklidir. Bunun için de aydınlatma, raflar, dekoratif ürünler vs. gereklidir. Ortalama 20.000 TL harcanabilir.
  • Personel Gideri: Kaç kişi çalıştıracağınıza göre değişir. Ancak en az 2 kişinin çalışacağını düşünürsek bunun yaklaşık olarak aylık 25.000 TL gibi bir maliyeti olacaktır.
  • İnternetten Satış: Aynı zamanda online satış yapacaksanız ilgili sistemlerin kurulumu için en az 20.000 TL’ye ihtiyaç duyulur.
  • Şirket Kurulumu: Şirket kurulumu için giderler değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama 5.000 TL’ye bu işlem gerçekleştirilebiliyor.
  • Toptan Ürün Gideri: Gelelim en önemli konuya. Ne satacaksınız? Bunu belirlediyseniz ürünlerin maliyetini de toplam maliyete eklemeniz gerekiyor. Organik ürünler, normal ürünlere göre biraz daha pahalıdır. Bu nedenle başlangıçta ürünler için en az 100.000 TL ayırmanız gerekiyor.
  • Diğer Giderler: Söz konusu işletme kurmak olduğu için beklenmedik birçok gider ortaya çıkabiliyor. Ortaya çıkabilecek ekstra giderler için 50.000 TL ayırmanız faydalı olacaktır.

Doğal ürünler marketi ya da dükkanı açmak için maliyetler bu şekildedir. Hesaba göre en az 320.000 TL maliyetiniz olacaktır. Orta büyüklükte bir dükkan için yeterlidir. Ancak bulunduğunuz şehir, dükkanın büyüklüğü, konumu vs. bu maliyeti artırabilir de düşürebilir de…

İlginizi çekebilir: Organizasyon Şirketi Kurmak

Organik Ürünler Dükkanı Kazançları 2023

Organik Ürün Dükkanı Kazançları
Organik Ürün Dükkanı Kazançları

Doğal ürünler dükkanı açmayı düşünüyorsanız merak edeceğiniz bir diğer konu kazançlar olacaktır. Sektör içerisinde kâr marjlarının oldukça yüksek olduğundan bahsetmiştim. Ancak kazançlarınız, birtakım faktörlere göre değişiklik gösterecektir. Satış sayısı, kâr marjı, maliyetler gibi unsurlar direkt olarak kazancınıza etki eder.

İnternetten de satış yaparak kazancınızı arttırabilirsiniz. Sektör araştırması yapıldığında genel olarak %50’lere varan kâr marjları söz konusudur. Üründen ürüne göre değişiklik gösterse de ortalama kâr marjı bu şekildedir. Kazanç konusunda şu videoyu izleyebilirsiniz:

Advertisement
yörelsel ürünler dükkanı

Organik Ürün Dükkanı Nasıl Açılır?

Organik ürün dükkanı nasıl açılır diye soruyorsanız sizler için araştırdım! Her işletmede olduğu gibi yöresel ürünler dükkanı açmak da belirli bir sürece tâbi. Aşağıdaki adımları izleyerek işletmenizi kurabilir ve kazanmaya başlayabilirsiniz.

1- İşletme Ruhsatı Alın

Faaliyete başlayabilmeniz için resmi olarak şirket kurup ruhsatınızı almanız gerekiyor. Şirket kurulumu aşamasında vergi levhası almak, SGK’ya bildirim yapmak, ticaret ve meslek odasına kayıt yaptırmak, çalışma ruhsatı almak gibi bazı işlemler söz konusudur.

Tüm sürecin resmi olarak doğru ve düzgün şekilde ilerlediğinden emin olun. Zorlandığınız noktada muhasebecinizden destek alabilirsiniz.

2- İş Planınızı Hazırlayın

İş planı hazırlamanız gerekir. Hangi ürünleri satacaksınız? Nerede satacaksınız? Hangi saat aralıklarında dükkanınız açık olacak? Hedef kitleniz kim? İnternetten satış yapacak mısınız? gibi sorular türeterek iş planınızı geliştirebilirsiniz.

Advertisement

3- Lokasyon Seçimi

Lokasyon
Lokasyon

Dükkanınızın konumu çok önemlidir. İşlek bir yer tercihinde bulunmanız gerekiyor. İşletmeniz olmaya aday dükkanları gezerken mutlaka çevre araştırması yapın. Özellikle bulunduğunuz lokasyondaki kişilerin demografik özellikleri çok önemli. Genel olarak kimlerin ne şekilde organik ürün tercihinde bulunduğunu iyi bir şekilde analiz etmeniz gerekiyor.

4- Uygun Dükkanı Bulun

Lokasyon seçiminden sonra uygun dükkanı bulabilirsiniz. Görünüm (tasarım, dizayn) ve büyüklük açısından yeterli olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Sadece bu unsurlara yeteri kadar dikkat edilmediği için yeterli sayıda müşteriye ulaşamayan çokça işletme var.

5- Uzman Personel Çalıştırın

Organik ürünler dükkanı açmak ve başarılı olmak istiyorsanız uzman personeller çalıştırmanız gerekiyor. Personellerinizin özellikle satacağınız ürünler hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Zirai faaliyetlere yabancı olmayan personelleri tercih edebilirsiniz.

6- Toptan Ürün Alımı

Toptan Ürün Alımı
Toptan Ürün Alımı

Ne satacağınızdan çok daha önemli bir konu var. Ürünlerin organik olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Organik ürünleri anlamak için belirlenmiş sertifikalar bulunuyor. Bu sertifikalara sahip ürünleri toptan bir şekilde alabilirsiniz. Toptan ürün alımı, sürecin en önemli aşamasını oluşturuyor.

7- Müşteri Portföyünü Geliştirin

Köy ürünleri dükkanı açtınız, fakat müşteri portföyünü de geliştirmeniz gerekiyor. Sadece belirli bir kitleye hitap ederseniz, satışlarınız sınırlı kalacaktır. Bu nedenle organik olan her şeye yer verebilirsiniz.

Ürün gamını arttırdığınızda müşteri sayısında da artış olduğunu göreceksiniz. Çünkü daha fazla müşteri, ürün anlamında aradığını dükkanınızda bulacak!

Advertisement

8- İnternetten Satış Yapın

İnternetten Satış Yapmak
İnternetten Satış Yapmak

Ayrıca internetten de müşteri edinmeyi ihmal etmeyin. Özellikle lokasyonunuz büyük şehirlerdeyse mutlaka internetten de satış yapın.

İlginizi çekebilir: En Karlı İş Fikirleri

Köy Ürünleri Satmak İçin Gerekli Belgeler

Organik ürünler satacaksanız yasalar çerçevesince Organik Ürün Sertifikası almanız gerekiyor. Bunun için gerekli belgeler şu şekilde;

  • İşyeri açma ruhsatının sureti,
  • Kapasite ya da ekspertiz raporu,
  • Gıda işletmecisine ait bilgileri içeren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Gıda İşletme Ruhsatı
  • Meslek odası mensubuysanız ilgili oda tarafından verilen çalışma belgesi,
  • Meslek odası mensubu değilseniz gıda işletmecisi ile yaptığınız noter onaylı sözleşme.

İlgili konu hakkındaki Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Köy ürünleri satmak için gerekli belgeler bu şekildedir. Farklı faaliyet kollarına dâhil olduğunuzda başka izinler ve belgeler gerekebilir.

Organik Ürünler Dükkanı Açmak için Gerekli Belgeler

Organik ürünler dükkanı açmak için bazı belgeler ve izinler gerekmektedir. Organik ürünler dükkanı açmak için gerekli belgeler şunlar:

  1. İşletme Kayıt Belgesi
  2. Vergi Levhası
  3. Belediye İzinleri
  4. Kira Sözleşmesi
  5. Nüfus Cüzdanı Fotokobisi
  6. Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi
  7. İşyeri Krokisi
  8. Oda Faaliyet Belgesi
  9. İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi

Organik Ürünler Dükkanı Bayilik

Bayilik
Bayilik

Organik ürünler dükkanı için bayilik alarak da çalışabilirsiniz. Ancak bayilik alma noktasında birtakım avantaj ve dezavantajlar bulunuyor.

Bayilik avantajları;

Advertisement
  • Bilinen bir markanın bayiliğini alırsanız müşterileriniz hazır olacaktır.
  • Maliyetiniz sabittir.
  • Ürün tedariği konusunda sorun yaşamazsınız.

Dezavantajları;

  • Kendi markanızı oluşturmamış olursunuz. Yani işletmenizle ilgili yapacağınız tüm geliştirmeler, başkasına ait marka adına olacaktır.
  • Ürün çeşitliliği oluşturma noktasında markaya bağımlı olursunuz.
  • Kısıtlı hareket imkânı olduğu için kazanç oranlarını kendiniz belirleyemezsiniz. Yani ürün fiyatları marka tarafından belirlenir.

En Çok Satılan Organik Ürünler

En Çok Satılan Organik Ürünler
En Çok Satılan Organik Ürünler
  • Türkiye’de en çok satılan organik ürünlerin başında yumurta geliyor. Piyasada doğal yumurtaların yüksek fiyata sahip olduğu bilinmektedir. Müşterilerinizin taleplerini karşılamak için bu ürünün satışını mutlaka gerçekleştirin.
  • Doğal ürünlerde ikinci olarak en çok süt ve süt ürünlerine talep var. Özellikle yoğurt, süt ve peynir gibi ürünlerde insanlar daha çok doğallık istiyor.
  • Organik meyve ve sebze ürünlerine de talep çok fazla. İşletmenizde mutlaka yer verin.
  • En çok talep edilen ürünlerden bir diğeri tavuk etidir. Organik tavuklara olan talep giderek artmaktadır.
  • Organik ürünler dükkanı açacaksanız bal, pekmez, zeytin, zeytinyağı, tereyağı, tahin gibi ürünlere de mutlaka yer verin.

Organik Ürünler Dükkanı | Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yöresel ve organik ürün dükkanı açacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. Aşağıdaki önerilerimizi dikkate alabilirsiniz;

  • Ürünlerinizin tamamının organik ürün sertifikasına sahip olmasına özen gösterin.
  • Hiçbir şekilde katkı madde içeren ürün bulundurmayın.
  • Ürün çeşitliliğini sağlamak için peynir, zeytin gibi ürünlerde farklı yörelerin lezzetlerine de mutlaka yer verin.
  • Rekabetçi fiyatlar oluşturun. Piyasanın çok üzerinde fiyatlarla satış yapmanız mümkün değil.
  • İşletmenizde hijyen unsurlarına mutlaka dikkat edin. Hijyen konusunda hassasiyet göstermezseniz çeşitli olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Tekstil Atölyesi Açmak

Sık Sorulan Sorular

Organik Ürünler Dükkanı Açmak | SSS
Organik Ürünler Dükkanı Açmak | SSS

Organik ürünler dükkanı açmak konusunda sık sorulan soruları sizler için yanıtladım. Merak ettiğiniz başka sorular varsa YORUM bölümünden iletebilirsiniz.

1- Organik ürün dükkanı açmak istiyorum, ne yapmalıyım?

İlk olarak şirket kurulumunu tamamlamanız gerekiyor. Sonrasında uygun lokasyon ve dükkan belirlemelisiniz. Satacağınız ürünleri aldıktan sonra faaliyete başlayabilirsiniz.

2- Organik ürünler pazarı yatırıma uygun mudur?

Evet. Pazar araştırması yapıldığında organik ürünlere olan talebin her geçen gün daha da arttığı görülmektedir.

3- Organik ürünler satış oranları nasıldır?

Ürünlerin satış miktarları, oldukça iyi seviyelerdedir. Çünkü talep çok fazla. Ancak kaliteli ürün satmanızın da önemi büyüktür. İlgili başlıkta belirttiğim unsurlara mutlaka dikkat ediniz.

4- Organik ürün satmak için ne yapmalı?

İlk olarak dükkan açabilirsiniz. Yazı içerisinde bunu detaylı olarak anlattım. Ayrıca sadece internetten satış yapmayı da düşünebilirsiniz. E-ticaret için kendi sisteminizi kurabilir ya da pazaryerlerinde satış yapabilirsiniz.

Advertisement

Bir önceki yazımız olan Kuyumcu Dükkanı Açmak 2023 | Şartları ve Maliyet Bilgisiyle! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum yapmak için tıklayn.

GİRİŞİMCİLİK

Kuyumcu Dükkanı Açmak 2023 | Şartları ve Maliyet Bilgisiyle!

kuyumcu dükkanı açmak

Kuyumcu açmak istiyorum diyorsanız sizlere rehber bir içerik hazırladık! Kuyumcu dükkanı açmak için bilmeniz gereken tüm detayları inceledik… Kuyumcu nasıl açılır, tam anlamıyla öğreneceksiniz. Ek olarak kuyumcu açma maliyeti hakkında da bilgiler bulabileceksiniz. Kuyumculuk nasıl yapılır diyorsanız, bu içerikte her detayı öğreneceksiniz. Özellikle kuyumcu dükkanı açmak için kaç kilo altın gerekir gibi birçok soru soruluyor. […]

Okumaya devam et

GİRİŞİMCİLİK

Butik Açmak 2023 | Maliyeti ve Kazancı! Butik Nasıl Açılır?

butik açmak

Giyim sektörü en çok kazandıran ve karlı sektörlerden bir tanesi. Butiklerde bu sektörde başarıyı yakalayanlardan… Butik açmak istiyorum kıyafetleri nereden alabilirim diye soruyorsanız, bu konuda bir düşünceniz yoksa, yazıyı okumaya devam edin! Ek olarak toptancılara ulaşma yöntemlerine de değineceğiz. Sermayenizi değerlendirecek, kendinize göre bir iş arıyorsanız, butik açma aradığınız iş olabilir. Fakat iş hakkında mutlak […]

Okumaya devam et

Trendler

© 2015 finansportali.net | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.