finansportali.net

GİRİŞİMCİLİK

Tekstil Atölyesi Açmak | 2023 MALİYET VE KAZANÇ BİLGİSİ!

Tekstil Atölyesi Açmak

Tekstil atölyesi açmak, birçok kişinin aklına gelen iş fikirleri arasında yer alıyor. Ancak bu konuda yeterli bilgi maalesef yok. Ben sizler için bu konuyu araştırdım ve ihtiyaç duyacağınız tüm bilgilere içerikte yer verdim!

Tekstil işine girmek, yeterli sermayeye sahip olduğunuzda mantıklı seçimlerden birisi olacaktır. Çünkü kâr marjı oldukça yüksek bir iş alanı. Bu konuda yeteri kadar araştırma yaptıktan sonra tekstil atölyesi kurmak için kollarınızı sıvayabilirsiniz.

İlk olarak konuya dair genel bilgilere yer verdim. Sonrasında tekstil atölyesi açma maliyeti başlığında ihtiyaç duyacağınız sermayeye değindim. Ayrıca tekstil atölyesi kurmak için gerekli makineler nelerdir? KOSGEB desteği var mı? gibi soruları yanıtladım. Ön bilgiyi verdikten sonra yazıya geçebiliriz.

Advertisement

Tekstil Atölyesi Açmak için Gerekenler

Tekstil Fabrikası Kurma Maliyeti
Tekstil Fabrikası Kurma Maliyeti

Tekstil atölyesi açmak, son dönemin popüler iş fikirleri arasında yer alıyor. Sektör içerisindeki ucuz iş gücü, kişileri özellikle bu alana yönlendiriyor. Hatta dünyaca ünlü markalar bile Türkiye’de bu sektöre adım atıyor ve kazançlarını katlıyor!

Kendi işinizi yapma yolunda kazançlı bir iş arıyorsanız tekstil atölyesini açmak, oldukça mantıklıdır. Tekstil sektörü Türkiye’nin önemli sektörleri arasında yer aldığından dolayı devlet desteği ve hibe seçenekleri de oldukça fazla. Peki, nasıl adımlar atmak lazım?

Tekstil atölyesi açmak için gerekenler genel olarak şunlardır:

  1. İş Planı: Tekstil atölyesi açmadan önce detaylı bir iş planı hazırlamalısınız. Bu plan, atölye için gerekli olan ekipman, personel, üretim süreci, pazarlama stratejileri, finansal kaynaklar ve gelir-gider hesaplamaları içermelidir.
  2. Finansal Kaynaklar: Tekstil atölyesi açmak için önemli bir yatırım yapmanız gerekebilir. Bu yatırım, ekipman satın alma, kiralama ya da kiralamak için gereken depozitolar gibi giderleri içerebilir.
  3. Mekan: Tekstil atölyesi için uygun bir mekan seçmeniz gerekiyor. Mekanın büyüklüğü, konumu ve ulaşımı atölyenizin başarısı için çok önemlidir.
  4. Ekipmanlar: Tekstil üretiminde kullanılan makineler, iplikler, kumaşlar, boyalar ve diğer malzemeler gibi ekipmanları temin etmeniz gerekiyor. Bu ekipmanların kaliteli ve uygun fiyatlı olması önemlidir.
  5. Personel: Atölyenizin büyüklüğüne ve üretim kapasitesine göre personel ihtiyacınız olabilir. İşletme için uygun niteliklere sahip çalışanları bulmak için işe alım sürecine özen göstermeniz gerekiyor.
  6. Üretim Süreci: Tekstil üretim sürecindeki her aşama için doğru planlama yapılmalıdır.

Öneri içerik: Evde İmalat Fikirleri

Tekstil İşine Girmek: Başarıya Giden Yolda Atılacak Adımlar!

Tekstil atölyesi açmak hakkında bilgilere geçmeden önce bu işte nasıl başarılı olunabilir sorusunu yanıtlamak istiyorum. Elbette başarı tamamen size bağlı ancak bu yolda atacağınız sağlam ve emin adımlarla çok da imkânsız değil.

Sermayenizi en iyi şekilde değerlendirmek için sadece işletmenizi kurmanız yetmez, aynı zamanda iyi bir şekilde yönetebilmeniz gerekir. Bunun için yapmanız gerekenler ise aşağıdaki gibi özetlenebilir:

Advertisement
  1. Piyasa Araştırması: Pazar araştırması yapmadan kuracağınız her işin başarısız olma riski yüksektir. Bu nedenle piyasa araştırmasını önemseyin.
  2. İş Planı Oluşturma: İş planı oluşturmanız da önemlidir. Plansız bir şekilde bu işte başarılı olmanız mümkün değildir.
  3. Markalaşma: Özellikle full üretim yapacaksanız markalaşma sizin için oldukça önemlidir.
  4. Yenilikçi Yaklaşım: İş piyasaları sürekli olarak değişiyor ve sadece inovatif yenilikler yapan firmalar ayakta kalıyor. Siz de bunlardan birisi olun.
  5. Müşteri İlişkileri: Müşteri ilişkilerini önemsemeniz gerekir. Hangi firmayla çalışıyor olursanız olun prensipli bir şekilde hareket edin.
  6. Maliyet ve Finans Yönetimi: Neredeyse işinizin 3’te 1’lik kısmını maliyet ve finans konusu oluşturacaktır. Bu nedenle sağlam bir planlama yapmalısınız.

Evet, artık tekstil atölyesi açmak hakkında bilgilere geçebiliriz. 🙂

Fason Tekstil Atölyesi Açmak

Fason Tekstil Atölyesi Açmak
Fason Tekstil Atölyesi Açmak

Sektörü içerisinde özellikle küçük işletmeler fason çalışma modelini tercih ediyor. Fason tekstil atölyesi kurmak, özellikle küçük işletmeler için oldukça uygun seçenektir. Dolayısıyla küçük tekstil atölyesi açmak istiyorum diyorsanız fason çalışma modeline yönelebilirsiniz.

Fason çalışma modelinde üretici bir firma ile anlaşırsınız. Ne üreteceğinizden nasıl üreteceğinize kadar tüm çalışma modeli, anlaştığınız firma tarafından belirlenir.

Yani büyük firmaların üretimin belirli bir bölümünü başka bir işletmeye yaptırmasına fason çalışma modeli diyoruz.

Bu işe girmek istiyorsanız başlangıç olarak fason çalışmayı düşünebilirsiniz. Peki, firmayı nasıl bulacaksınız? Yani hangi firmaların ürünlerini üreteceksiniz? Bunun için sizlere birkaç tavsiye veriyorum. 😊

  • Öncelikle bulunduğunuz şehirdeki firmalara yönelmeniz gerekiyor. Özellikle Organize Sanayi Bölgesi (OSB) web sitelerinde bu firmaların sektöre ve faaliyet koluna göre listesini ve iletişim adreslerini bulabiliyorsunuz.
  • Kendinize liste oluşturduktan sonra bu firmalarla iletişime geçebilirsiniz. Öncelikle her bir firmaya kendinizi tanıtan, ne iş yaptığınızı anlatan bir e-posta yollayabilirsiniz.
  • Firmalar tarafından geri dönüşler olacaktır. Özellikle uygun fiyatla çalışıyorsanız onlar için büyük bir fırsatsınız demektir.
  • Geri dönüşlerin yetersiz olması durumunda firmaları tek tek arayarak bilgi verebilirsiniz.
  • Sonrasında kendinize müşteri portföyü oluşturmuş olacaksınız.

Fason tekstil atölyesi açmak ile ilgili bilgiler bu şekilde. Şimdi maliyetleri inceleyelim… 🙂

İlginizi çekebilir: İş Kurmak İstiyorum Ne İş Yapabilirim?

Advertisement

Tekstil Atölyesi Kurma Maliyeti 2023 | Ne Kadar?

Tekstil Atölyesi Kurma Maliyeti
Tekstil Atölyesi Kurma Maliyeti

Maliyetler, üretim kapasitenize göre değişecektir. Yani kaç kişi istihdam edeceksiniz? Yapacağınız hizmete göre hangi makineleri alacaksınız? Ne kadar bir alana ihtiyacınız var? Öncelikle bu sorulara yanıt verilmesi gerekiyor.

Ancak merak etmeyin! Ben sizler için çeşitli ihtimalleri göz önüne alarak bir maliyet tablosu oluşturdum. Tekstil atölyesi maliyeti genel olarak aşağıdaki gibidir:

ÖzellikSermaye
10 kişilik istihdam, 100 metrekare erkek giyim atölyesiEn az 900.000 TL
10 kişilik istihdam, 100 metrekare kadın giyim atölyesiEn az 1.150.000 TL
15 kişilik istihdam, 150 metrekare erkek giyim atölyesiEn az 1.500.000 TL
15 kişilik istihdam, 150 metrekare kadın giyim atölyesiEn az 1.950.000 TL
Tekstil Atölyesi Maliyet – Sermaye Tablosu 2023

Tekstil atölyesi açmak için ihtiyaç duyacağınız sermayeyi hesaplarken ilgili birim fiyatlar üzerinden hareket edebilirsiniz.

NOT: Tekstil fabrikası kurmak istiyorsanız, maliyetler daha da yüksek olacaktır. Ancak küçük tekstil atölyesi kurmak istiyorum derseniz bu maliyeti düşürmek çok daha kolaydır. Tekstil fabrikası maliyeti, yukarıdaki maliyetlerden yaklaşık olarak 3 kat daha fazladır.

İlginizi çekebilir: Tişört Tasarla Para Kazan

Tekstil Atölyesi Kazancı 2023

Tekstil Atölyesi Kazancı
Tekstil Atölyesi Kazancı

Tekstil atölyesi açmak mantıklı mı sorusundaki en kritik konu belki de kazanç durumudur. Bu sektörde kazancınız yaptığınız işin niteliğine ve kapsamına göre değişiklik gösterecektir.

Kârlı bir şekilde çalışmak istiyorsanız kadın giyim ürünlerine yönelebilirsiniz. Çünkü ülkemizde kadın giyim ürünlerinde yüksek kâr marjı söz konusudur.

Advertisement

Erkek ve çocuk giyim ürünlerinin de oldukça iyi seviyelerde kâr marjına sahip olduğunu söyleyebilirim. Ancak kıyaslama yaptığımızda kadın giyim ürünleri ön plana çıkıyor.

İster fason çalışma modelini tercih edin, isterseniz de hammaddeyi kendiniz işleyip üretim yapın bu işten kârlı çıkacaksınız. 2023 için kazanç oranları şu şekildedir.

Ürün GrubuFason ÜretimFull Üretim
Kadın Giyim15 TL – 30 TL20 TL – 40 TL
Erkek Giyim12 TL – 15 TL15 TL – 25 TL
Çocuk Giyim15 TL – 25 TL20 TL – 35 TL
Tekstil Atölyesi kazancı

Yukarıdaki rakamlar parça başına ortalama olarak alacağınız kâr miktarıdır. Giderlerinizi düştükten sonra net kârınızı hesaplayabilirsiniz.

ÖRNEK: Örneğin fason üretim modelinde parça başına 15 TL üzerinden 1000 tane gömlek üretim işi aldınız. Üretim kapasitesine göre değişmekle birlikte 1000 parçalık bir iş için yaklaşık olarak 2 güne ihtiyaç duyarsınız. Yani 2 gün içerisinde brüt 15.000 TL kazanmış olursunuz. Tekstil atölyesi kazancı için bu şekilde hesaplama yapabilirsiniz.

Advertisement

NOT: Yukarıdaki rakamlar ortalama değerlerdir. Bulunduğunuz şehirden yaptığınız işin niteliğine göre birçok farklılık olabilir. Tekstil fabrikası aylık kazancı ise bu rakamların çok daha üzerindedir.

İş kurma sürecinde farklı iş fikirleri için yazdığım En Karlı İş Fikirleri başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

Kârlı Tekstil Ürünleri | Tekstil Atölyesi Açmak!

Karlı Tekstil Ürünleri
Karlı Tekstil Ürünleri

Konfeksiyon atölyesi açmak fikrine sıcak bakıyorsunuz. Ancak tekstilde hangi işler yapılır bilmiyor musunuz? Ben sizler için kârlı tekstil ürünleri listesi hazırladım!

  • Tişört: Tişörtler hem erkek giyim hem de kadın giyim ürünleri arasında sıkça tercih ediliyor. Üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle yüksek kazanç elde edebileceğiniz bir başka ürün grubudur.,
  • Tesettür Giyim: Tesettür giyim ürünleri, yüksek kârlılık sunan ürünler arasındadır. Ülkemizde de oldukça gelişmiş olan bu sektördeki ürünler aracılığıyla yüksek kazanç elde edebilirsiniz. Tekstil atölyesi açmak istiyorsanız tesettür giyime de yönelebilirsiniz. Tekstil ne satar diyorsanız kesinlikle tesettür giyime yönelin derim. 😊
  • Bluz: En çok satılan, yüksek kâr oranına sahip ürünlerin başında bluz geliyor. Bunun nedeni elbette yaygın kullanım alanına sahip olması. Bununla beraber üretim maliyetlerinin düşük olması da yüksek kâr marjı anlamına geliyor. Tekstilde en kolay iş nedir diye sorsanız kesinlikle bluz derim.
  • Etek: Tekstil sektörüne giriyorsanız mutlaka kadınlara hitap etmeniz gerekiyor. Kadın giyim ürünleri arasında etekler ön plana çıkıyor. Yüksek kazanç sağlayabilirsiniz.

Tekstil Atölyesi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Gerekli Belgeler
Gerekli Belgeler

Tekstil atölyesi açmak için harekete geçtiyseniz, öncelikle hangi işlemleri yapacağınızı ve hangi belgelere ihtiyaç duyacağınızı bilmeniz gerekiyor. Tekstil atölyesi kurmak için gerekli belgeler şu şekilde;

  • Noter Onaylı Nüfus Cüzdanı Sureti (Şirket kuruluşu)
  • İmza Beyannamesi (Şirket kuruluşu)
  • İkametgâh ve Kira Kontratı (Şirket kuruluşu)
  • Şahıs şirketi kuruluş belgesi

Tekstil atölyesi açmak için gerekenler birisi de genel izin ve başvurular için aşağıdaki yerlere gitmenktir;

  • Vergi Dairesi: İşletmenizin kuruluş aşamasında vergi dairesine mutlaka yolunuz düşecektir. Vergi levhası işlemlerini başlatmanız gerekiyor.
  • SGK: İş yerinizi SGK’ya mutlaka bildirmelisiniz.
  • Belediyeler: Çalıştırma ruhsatı için belediyelere başvuru yapabilirsiniz.
  • Ticaret ve Meslek Odası: Faaliyete başlamadan önce bağlı olduğunuz yerin ticaret ve meslek odasına kayıt yaptırmanız gerekiyor.

Satışlarınızı internet ortamına taşımak için Trendyol eşsiz fırsatlar sunuyor. Trendyol Mağaza Açma Şartları için yazımızı okuyabilirsiniz.

Tekstil Atölyesi Açmak İçin Gerekli Makineler

Gerekli Makineler
Gerekli Makineler

Atölyenizi açmak için makine ve teçhizat ihtiyacınız olacak. Üretim yapacağınız makineler, aslında üretimin türüne ve kapsamına göre değişiklik gösterecektir.

Kendiniz hammadde alıp işleyecekseniz farklı makinelere, fason üretim yapacaksanız farklı makinelere ihtiyaç duyacaksınız. Her ikisi için de tekstil atölyesi açmak için gerekli makineler genel olarak aşağıdaki gibidir;

  • Düz dikiş makinesi,
  • Overlok makinesi,
  • Reçme makinesi,
  • Lok makineleri,
  • Düz örgü – triko makineleri,
  • Nakış makineleri,
  • Yuvarlak örgü makineleri,
  • Triko konfeksiyon makineleri.

Tekstil atölyesi kurmak için gerekli malzemeler bu şekilde. Tekstil atölyenizin üretim alanlarına göre bu malzemeler farklılık gösterebilir.

Tekstil Atölyesi Kurmak için KOSGEB Desteği

Tekstil Atölyesi Yatırım Teşvikleri
Tekstil Atölyesi Yatırım Teşvikleri

Tekstil atölyesi açmak için KOSGEB ve devlet yatırım teşvikleri de oldukça merak ediliyor. Türkiye’deki yatırım teşvik sisteminde tekstil sektörü de yer alıyor. Giyim eşyası imalatı için teşvik alabilmeniz mümkündür.

Yatırım teşvik sisteminde muafiyet ve istisnalar bölgelere göre belirlenmiştir. Yukarıdaki haritada görebileceğiniz bölgelere göre verilen teşvik türleri için tıklayınız.

Küçük Tekstil Atölyesi Açmak İstiyorum Diyenlere Tavsiyeler

Girişimcilere Tavsiyeler
Girişimcilere Tavsiyeler

Atölyenizi açma yolunda aşağıdaki önerileri dikkate alarak girişiminizi gerçekleştirmeniz önerilir..

  1. İlk Müşterinize Önem Verin: Bir işe nasıl başlarsanız öyle gidecektir. Bu nedenle sürecin başındayken işlere sıkıca sarılmanız gerekiyor. Yukarıda bahsettiğim yöntemle müşteri bulurken ciddi olmaya özen gösterin.
  2. Etkileşim Kurun: Piyasa içerisinde bağlantılarınızı sürekli olarak genişletin. Bu, yeni müşteri potansiyeliyle birlikte iş kapsamını geliştirmek demek!
  3. Satış Teknikleri Öğrenin: Yeni satış teknikleri öğrenmek, gelişen piyasa dinamiklerine uyum sağlama noktasında faydalıdır.
  4. Ulaşılabilir Hedefler Koyun: Hedefinizin ulaşılabilir olması çok önemli. İlk mali dönemde yüksek kâr hedefleri koymak mantıklı bir tercih olmayacaktır.
  5. Rakiplerinizi İyi Analiz Edin: Rakip analizi, işinizin belki de büyük bir kısmını oluşturuyor. Unutmayın, piyasaya giriş yaptığınızda birçok atölye ile karşılaşacaksınız. Bu firmaları değerlendirin ve rekabet edilebilir fiyat seçenekleri sunun.
  6. Dönemsel Hedefler Koyun: Örneğin kâr marjınızı uygun bir aralıkta tutarken bu hedefleri dönemlere bölün. 3, 6, 12 aylık hedefler, işletmenizin gelişimi için oldukça önemli.
  7. Yaptıklarınızı Analiz Edin: Konumunuzu öğrenmek için yine aynı dönemler boyunca faaliyetinizi analiz etmeniz önerilir. Bunun için özel veriler oluşturabilirsiniz.

Son olarak tekstil atölyesi açmak ile ilgili sorulara değinelim…

İlginizi çekebilir: Butik Açmak

Advertisement

Sıkça Sorulan Sorular

Tekstil atölyeleri hakkında

Tekstil atölyesi açmak hakkında sıkça sorulan soruları sizler için derledim.

1. Tekstil Atölyesi Kurmak Kârlı Mı?

Evet. Ülkemizde giyim sektörü oldukça gelişmiştir. Yüksek kâr marjı nedeniyle birçok kişi bu sektöre giriyor. Rekabet yüksek, ancak pazar payı da yüksek olduğundan dolayı kazanç sağlamanız mümkün.

2. Tekstil Atölyesi Açmak Mantıklı Mı?

Duruma göre değişecektir. Piyasayı yeteri kadar biliyorsanız ve araştırma yaptıysanız, sermayeniz de buna yetiyorsa atölyenizi açmak mantıklı bir seçim olacaktır. Ancak sermayeniz yetersizse ve borç ile bu işe girmeyi düşünüyorsanız, bir kez daha düşünmeniz gerekiyor.

3. Tekstilde Nasıl Para Kazanılır?

Bu sektörde para kazanmak, çok çalışmanıza bağlı. Yani işletmenizle yeteri kadar ilgilenirseniz, ciddi anlamda fazla müşteri bulabilirsiniz. Yüksek kazanç için bağlı olduğunuz ilde tekstil sektörünün gelişmiş olması gerekiyor. İşe girmeden önce mutlaka piyasa analizi yapın.

Advertisement

4. Tekstil İşinde Ne İş Yapılır?

Giyim sektöründe aklınıza gelen her ürün üretilebilir. İç giyimden dış giyime, mevsimsel ürünlerden tasarım ürünlerine kadar birçok ürünü üretebilirsiniz. İlk başlarda basit ürünlere yönelerek ürün gamını genişletebilirsiniz.

5. Konfeksiyon Açmak İçin Ne Gerekli?

Yeteri kadar sermaye, azim ve istek! Bu sektörde barınabilmek için ne yazık ki sadece bunlar yeterli olmuyor. Ayrıca bulunduğunuz ilde bu sektörün gelişmiş olması gerekir. Kısacası şartların uygun olması gerekiyor.

6. Tekstil Sektöründe Nasıl Başarılı Olunur?

Öncelikle piyasa ve rakip analizlerini iyi yapmanız gerekiyor. Rakipleriniz hangi işleri ne kadar sürede, hangi kalitede yapıyor? Mutlaka analiz edin. Sonrasında kendi işletmenizle kıyaslayın. Devamında eksik yönlerinizi bularak geliştirebilir ve farklılık yaratabilirsiniz. Başarı bu şekilde sizinle olacaktır.

Tekstil Şirketi Nasıl Açılır?

Tekstil şirketi açmak için gerekli belgeleri temin etmek ve ticaret ya da meslek odasına kayıtların gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Advertisement

Tekstil atölyesi açmak hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşleriniz bizim için önemli! Paylaşın, yayınlayalım. 🙂

Bir önceki yazımız olan Kuyumcu Dükkanı Açmak 2023 | Şartları ve Maliyet Bilgisiyle! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Advertisement

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum yapmak için tıklayn.

GİRİŞİMCİLİK

Kuyumcu Dükkanı Açmak 2023 | Şartları ve Maliyet Bilgisiyle!

kuyumcu dükkanı açmak

Kuyumcu açmak istiyorum diyorsanız sizlere rehber bir içerik hazırladık! Kuyumcu dükkanı açmak için bilmeniz gereken tüm detayları inceledik… Kuyumcu nasıl açılır, tam anlamıyla öğreneceksiniz. Ek olarak kuyumcu açma maliyeti hakkında da bilgiler bulabileceksiniz. Kuyumculuk nasıl yapılır diyorsanız, bu içerikte her detayı öğreneceksiniz. Özellikle kuyumcu dükkanı açmak için kaç kilo altın gerekir gibi birçok soru soruluyor. […]

Okumaya devam et

GİRİŞİMCİLİK

Butik Açmak 2023 | Maliyeti ve Kazancı! Butik Nasıl Açılır?

butik açmak

Giyim sektörü en çok kazandıran ve karlı sektörlerden bir tanesi. Butiklerde bu sektörde başarıyı yakalayanlardan… Butik açmak istiyorum kıyafetleri nereden alabilirim diye soruyorsanız, bu konuda bir düşünceniz yoksa, yazıyı okumaya devam edin! Ek olarak toptancılara ulaşma yöntemlerine de değineceğiz. Sermayenizi değerlendirecek, kendinize göre bir iş arıyorsanız, butik açma aradığınız iş olabilir. Fakat iş hakkında mutlak […]

Okumaya devam et

Trendler

© 2015 finansportali.net | Tüm hakları saklıdır. Kaynak gösterilmeden izinsiz kopyalanamaz.