EKONOMİ
Yurt Dışından Araba Getirmek – 2. El Almak Mümkün mü?

Son yıllarda araba fiyatlarındaki artış birçok kişiyi farklı fikirlere yönlendirdi. Yurt dışından araba getirmek artık çok fazla rağbet görüyor. Peki, yurtdışından kalıcı araba getirmek için hangi konulara dikkat etmek gerekiyor? Sizlere bu konuda kesinlikle bilinmesi gerekenleri anlattım.
TC vatandaşı yurt dışında araç alabilir mi? Vergisi, gümrük fiyatları ne kadar? 2023 yılı için hepsini anlatacağım… Yurt dışından ikinci el araba getirmek hakkında da tüm bilgileri aktaracağım.
“Yurt dışından araba almak istiyorum” diyorsanız, lafı daha fazla uzatmadan gerekli ayrıntılara geçiyorum!
İçindekiler
Yurtdışından Araba Getirmek

Enflasyonun artışı, döviz kuru ve vergiler araba fiyatlarının yüksek artışına sebep oldu. Bunun sonucu olarak birçok insan yurtdışından araba getirmek istiyor. Yurt dışından araba getirmek, özellikle aracın hangi ülkeden getirildiği gibi faktörlere bağlı olarak birçok farklı süreç ve prosedür gerektirir.
Bu süreçler ülkeden ülkeye değişebilir ve oldukça karmaşık olabilir. Sizlere bu süreçler hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle, hangi ülkeden araç getireceğinizi belirlemeniz gerekmektedir.
Ardından, aracın ithalatına izin veren ve gereken belgeleri sağlayan yerel kurum ve kuruluşlarla iletişime geçmeniz gerekebilir. Bu belgeler arasında aracın faturası, üretim belgeleri, ithalat vergisi belgeleri, sigorta poliçesi gibi belgeler yer almaktadır.
TC Vatandaşı Yurt Dışından Araç Alabilir mi?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yurt dışından araç satın alabilir. Ancak, yurt dışından araç getirme işlemi oldukça karmaşık ve zaman alıcı olabilir. Ayrıca, Türkiye’de araç alımı için özel vergiler ve harçlar ödenmesi gerekmektedir. Belirlenen şartları yerine getirebildiğiniz taktirde yurt dışından araç alabilirsiniz.
Son zamanlarda Gürcistan’dan araba alanların sayısı bir hayli arttı. Gürcistan araba fiyatları ne kadar? Öğrenmek için hazırladığımız yazıya göz atabilirsiniz.
Gümrük Vergisiz Yurt Dışından Araba Getirme Şartları

Yurtdışında araba getirmek mümkün ancak bazı belli başlı şartları yerine getirebiliyor olmalısınız. Yurt Dışından Araba Getirmek Şartları şöyle:
- Eğer uygun fiyata Türkiye’ye araba getirmek istiyorsanız, ilk şart arabanın en az 185 gün yurt dışında kalması gerek.
- Ayrıca arabayı alan kişinin orada oturma iznine sahip olması gerekiyor.
- Ancak bu şekilde 185 gün o ülkede bulunduğunuzu gösteren belgeyle ve ikametgah belgesiyle sınırdan geçebiliyorsunuz.
- Bu şekilde Türkiye’ye sokulan araç 24 ay Türkiye’de araç vergilerinden muaf bir şekilde kullanılabiliyor.
- 24 ayın sonunda kişi tekrar 185 gün yurt dışına aracı çıkartması gerekiyor. Bu şartlar yerine getirilmezse araç trafikten men ediliyor.
- Yurt dışından getirilen araba satılamaz.
- Yurt dışından getirilen araba sadece sahibi tarafından kullanılabilir.
Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye getirilen yabancı araçlarla ilgili hususlarını ilgili resmi siteden inceleyebilirsiniz.
Yurt Dışından Araba Getirip TR Plaka Yapmak

Yukarıda size gümrük vergisiz yurt dışından araba getirmek hakkındaki bilgileri aktardım. Bunun için son yıllarda oldukça zahmetli şartları var. Şimdi yurt dışından kalıcı araba getirmek için TR plakaya nasıl sahip olunur? Bundan bahsedeceğim.
- Yurt dışından aracın Türkiye’ye getirilebilmesi için yabancı ülkeden faturalı olarak satın alınmış ve işlemlerinin yapılmış olması gerekiyor.
- Yurt dışından araba getirmek için araç Türkiye’de gümrüğe sokulur.
- Aracın gümrükten geçebilmesi için ÖTV ve KDV ödemeleri gerçekleştirilmeleri gerekir.
- Ödeme işlemlerinin ardından plaka değişim işlemlerine başlanabilir.
Sonrasında araçla ilgili tüm evraklar (ehliyet, ruhsat, sigorta poliçesi), yeminli tercüman tarafından Türkçeye çevrilmeli. Çevirilen belgelerle notere gidip, noterlik masrafını ödeyerek yeni TR plaka ve ruhsata sahip olabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Senetle Araba Veren Galeriler
Kimler Yurt Dışından Vergisiz Araç Getirebilir?

Yurt dışından bazı istisnalar sahip kişiler vergisiz şekilde araç getirebiliyorlar. İşte vergisiz araç getirebilen kişiler:
- Nato’ya bağlı yabancı personeller
- Yabancı uyruklu öğretim görevlileri
- Yabancı uyruklu öğrenciler
- Yurt dışında emekli olarak Türkiye’de yaşayanlar
- Yabancı basın kuruluşlarının Türkiye’de yaşayan çalışanları
- Türkiye’de çalışma izni olan yabancılar
Bedelsiz araç ithalatı hakkında ayrı olarak izleyebilirsiniz:
Yurtdışından 2.El Araba Getirmek
İkametgahı yurt dışında olmayan ve yurt dışından araba almak isteyen kişiler, 2.el araba getirtemiyorlar. Ancak 0 km araçların yukarıdaki şartları yerine getirilerek Türkiye’de kullanılması mümkün.
İstisna olan durumlardan birisi ise 2. el klasik sınıfına giren araçlar ülkeye getirtilebiliyor. 50 yaş üstü araçlar yukarıdaki şartlar tamamlandığında ülkeye getirtilebiliyor.
Yurt Dışından araba Getirmek Vergi Hesaplama

Yurt dışından getirilen bir aracın Türkiye’de ödenecek vergi miktarı; aracın markasına, modeline, yaşına, motor hacmine ve gümrük değerine göre değişebilir. Genellikle aracın gümrük değeri, Türkiye’de aynı marka ve modelin ortalama fiyatına bakılarak belirlenir.
.Ayrıca, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) adı verilen bir vergi de uygulanabilir. ÖTV oranı, aracın motor hacmine ve gümrük değerine göre belirlenir. Bunun yanı sıra, KDV (Katma Değer Vergisi) de ödenmesi gereken vergiler arasındadır.
Özetle gümrük vergisi, ÖTV ve KDV toplamı, aracın gümrük değerine, motor hacmine ve yaşına göre değişecektir.
Sıkça Sorulan Sorular

Yurt dışından araba getirmek istenlerin sık sorduğu soruları sizler için derledim:
Yurt Dışından Getirilen Araç Türkiye’de Satılabilir mi?
Hayır, yurt dışından getirdiğiniz araç Türkiye’de satılamaz ve kiralanamaz. Bunun için Türkiye’ye getirdiğiniz araç gümrükten geçmeli ve tüm vergilerinin ödenerek TR plakaya sahip olması gerekir.
Yurt Dışından Getirilen Araç Başkası Tarafından Kullanılabilir mi?
Yurt dışından vergisiz getirilen aracın başkası tarafından kullanılması mümkün değildir. Pasaportuna işletilen, araç sahibi Türkiye’de aracı kullanabilir. Bunun dışında kimse kullanamaz. Aksi taktirde cezayla karşılaşılır.
Yurt Dışından Getirilen Araba Kaç Yıl Kullanılabilir?
185 yurt dışında kalan araba, vergisiz şekilde Türkiye’ye getirildiğinde iki yıl kullanılabiliyor. İki yıldan sonra araba tekrar 185 gün yurt dışına çıkartılmalıdır.
Yurt dışından araba almak hakkında daha farklı sorularınız varsa, bizimle aşağıya yorum atarak paylaşabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan 2023 Mersin Havaş Saatleri – Forum, Saya Park, Tarsus başlıklı makalemizde bu konuda bilgiler verilmektedir.

EKONOMİ
Tarım Kredi Yem Fiyatları 2023 Listesi (GÜNCEL TABLO)

Tarım Kredi yem fiyatları 2023 yılında ne kadar oldu? Tarımla uğraşan birçok kişinin en merak ederek sorduğu sorulardan birisi bu. Artan enflasyonla birlikte fiyatlar da yükseldi. Haliyle insanlar en uyguna yemi nereden alabileceklerini sorguluyorlar. Tarım Kredi Kooperatifi yem fiyatları bu noktada işinize yarayacak. Yem cinsine göre 1 kg, çuval fiyatlarını burada bulacaksınız. Tarım Kredi yem […]
EKONOMİ
Tarım Kredi Gübre Fiyatları 2023 Listesi!

Tarım ülkelerinden birisi olan Türkiye’de gübre olmazsa olmazlardan birisi. Buna bağlı olarak en çok araştırılanlardan birisi Tarım Kredi gübre fiyatları ne kadar? Her geçen gün fiyatlar da enflasyona bağlı olarak artıyor. Bu durumda insanlar en uygun şekilde gübreyi nereden alabileceklerini sorguluyorlar. En ucuz gübre için Tarım Kredi Kooperatifi gübre çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Gübretaş gübreleri oldukça […]
- EVDE EK İŞ1 ay önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ3 ay önce
Evde Çorap Paketleme İşi – 2023 İletişim Bilgileri!
- EVDE EK İŞ2 ay önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ4 gün önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2023 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ4 gün önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ4 gün önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 10.000 TL GELİR!
- EVDE EK İŞ3 ay önce
Koton Fabrika Evlere Ek İş Veriyor Mu? 8 Bin TL Kazanç!
- EVDE EK İŞ3 ay önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!