İŞ BULMA
Bankacı Nasıl Olunur? – 2023 ŞARTLARI VE MAAŞLARI!
Banka sektöründe çalışmak istiyorsanız ve bankacı nasıl olunur ? Sorusunu soruyorsanız, doğru yerdesiniz! Size bu yazımda, detaylarıyla birlikte nasıl bankacı olunur anlattım.
Bankacı olmak için hangi bölüm okunmalı? gibi soru işaretlerine tek tek cevap vereceğim. Ayrıca bankacı maaşları 202’te ne kadar? Zamlardan sonra güncel yanıtını burada bulacaksınız.
Yıllar geçiyor ve birçok yeni meslek doğuyor. Bazı meslekler de var ki yıllar geçmesine rağmen onlara rağbet bitmiyor. Bankacılık da onlardan bir tanesi. Özellikle yeni mezunlar tarafından büyük ilgi gören bu mesleğin önü oldukça açık.
Bankacı olmayı düşünüyorsanız, bankada çalışmak için neler gerektiğini de bilmelisiniz. Özellikle bankacı olmak için hangi sınavlara girmek gerekiyor? Bu sorunun yanıtı çok önemli.
Bankacı olma şartları için de uygun olmalısınız. Rekabet ortamı geniş bir iş sektörü bu nedenle mesleğe adım atma düşünceniz varsa bu yazıdakiler işinize çok yarayacak.
İçindekiler
Bankacılar Ne İş Yapar?
Konuyla ilgili araştırdığım detaylara geçmeden önce sizlere ufak bir meslek tanıtımı yapmak istiyorum. Bankacılık nedir bilmeyen yoktur ancak aslında iş sahasındaki görevleri ne kadar tanıyoruz? Bankacı nasıl olunur ? demeden önce bunları bilmekte fayda var.
En çok para kazandıran meslekler 👈 hangileri merak ediyor musunuz? Bence hemen bir göz atın!
Bankacılık, en kısa özetle banka içinde gerçekleşen işlemleri sağlayan meslek grubudur. Parasal konularda görev almak, para alım – satım işlemleri, transferi, pazarlama gibi birçok faaliyet söz konusudur. Bu görevleri yerine getiren kişilere de bankacı deniyor.
Bankacı olmak için sayılarla aranızın iyi olması gerekiyor. Strese dayanıklı ve problem çözme odaklı olmalısınız. Bankacı olmak için çalışma alanları şu şekilde:
- Gişe asistanı
- Gişe görevlisi
- Müfettiş
- Müşteri temsilcisi
- Banka müdürü
- Genel müdür
Bankacı Hangi Bölümden Olunur?
Bankacı nasıl olunur ? Sorusu için cevaplayacağım ilk soru; bankacı olmak hangi üniversite okumak gerekir? Bankacı olmak için en önemli şartlardan birisi alakalı bölümlerden mezun olmak gerekli. Bankacı olmak için 2 veya 4 yıllık üniversite bölümleri var. İşte o bölümler…
4 yıllık bankacılık üniversite bölümleri:
- Bankacılık
- Finans
- Bankacılık ve Finans
- Kamu Yönetimi
- İktisat
- Muhasebe
- İşletme Yönetimi
- Maliye
- İşletme
- İstatistik
2 yıllık bankacılık üniversite bölümleri:
- Bankacılık ve Sigortacılık
- İşletme Yönetimi
- İşletme,
- Dış Ticaret
- Maliye
- İnsan Kaynakları Yönetimi
Bankacı olmak için hangi bölüm mezunu olmak gerekir? sorunun cevabını verdiğime göre, bankacı nasıl olunur hakkında detaylarına devam edelim.
Bankacı olmak için lisede hangi bölüm okunmalı?
Bankacı olmak isteyenler için lisede okunulan bölüm önemli değildir. Önemli olan üniversitelerin alakalı bölümlerinden mezun olabilmektir. Elbette lisede kolaylık olması açısından sayısal bölümlerde okumak avantaj sağlayacaktır.
Bankacı Olma Şartları 2023
Gelelim, bankacı olma şartları için detaylara. Bankacı nasıl olunur ? sorusunun yanıtlarından birisi de bu! Yukarıda aslında bankacı olmak için gerekenlerden en büyük şartı sizlere sundum.
Bankacı olmak için bankacılık ile alakalı bölümlerden mezun olmak gerekiyor. Bunun dışında bir de diğer şartlar ve özellikler var. Bunları bilerek adım atmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Bankacı olma şartları şu şekilde:
- T.C. vatandaşı olmak
- Üniversitelerin alakalı bölümlerinden mezun olmak (Yukarıda bahsettiğim bankacı hangi bölümden olunur kısmından bakabilirsiniz.)
- Bankacı olmak için yaş sınırı; 30 yaşını geçmemiş olmak.
- Erkekler için askerlik görevinin tamamlanmış olması.
- Görevini engelleyecek bir engele sahip olmamak.
- Yabancı dil bilgisi (bankada çalışılacak pozisyona göre değişiklik göterir.)
- Prezantabl görünüşe sahip olmak.
- Etkili iletişim, ikna kabiliyeti gibi insan ilişkileri için başarılı olmak.
- Sabırlı, çözüm odaklı olmak.
- Başvurulan bankacılık pozisyonuna göre eğitimlere, çalışma şartlarına uygun olmak.
- Bu şartları yerine getirebiliyor ve özellikleri taşıyorsanız, bankacı olabilirsiniz.
Okumak İsteyebilirsiniz: Kadınlar İçin Meslekler 👈
Bankacı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler
Bankacı nasıl olunur ? İçin sizlere bazı detayları verdim. Tüm bu aşamalardan sonra geriye bankacı olmak için yapmanız gerekenler kalıyor. Bankacı olabilmek için sınava girmeniz gerekiyor.
Bankacı olmak için hangi sınavlara girmek gerekiyor?
Her bankanın kendi bünyesinde bir sınavı mevcut. Bankaların bu sınavlarını ayrı ayrı takip etmeli ve katılmalısınız. Bankacılık sektörüne adım atabilmeniz için sınavdan başarıyla geçebilmeniz gerekiyor.
Peki banka sınavları nasıl oluyor? Genellikle genel yetenek, bankacılık ve genel kültür konularından oluşan bir sınav oluyor. Yazılı sınavı geçtikten sonra geriye mülakat kalıyor. Sözlü mülakatla işe uygun olup olmadığınız belirleniyor.
İlgili İçerik: Subay nasıl olunur?
Kişisel özelliklerin, genel yetenek sorularının sorulduğu, bankacılık hakkındaki sorularla karşılaşıyorsunuz. Bankacılık mesleğinde başvurduğunuz pozisyona göre niteliklerinizin değerlendirildiği mülakatta, bankacılık terimleriyle de karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle iyi bir tekrar ve alıştırma yaparak sözlü mülakatlara girmenizi tavsiye ederim.
Yazılı sınavdan sonra mülakatta da başarılı olursanız, işe alımınız gerçekleştiriliyor. Bankacı olmak için gerekli sınavlar bu şekilde. Bankacı nasıl olunur? Detaylara devam edelim…
Bankacı Olmak İçin KPSS Şart mı?
Peki akıllardaki diğer kafa karıştıcı bir soruya değineceğim.
Bankacı olmak için KPSS şart mı?
Artık devlet bankalar da dahil özel bankalarla birlikte kendi sınavlarını gerçekleştiriyorlar. Önceden böyle bir şart olsa da artık geçerli değildir. Her bankanın sınavı ayrıdır.
Ziraat Bankası’na baktığımız zaman da artık böyle bir şart koşmadığını görüyoruz. Ziraat Bankası da kendi yapmış olduğu sınavlar aracılığı ile adaylarını değerlendiriyor.
Bankacı olmak için gerekenlerde KPSS sınavı yeterlidir diye bir düşünceniz varsa, bu doğru olmaz. Her bankanın kendi sınavı olduğu unutmayın! Nasıl bankacı olabilirim için bu detayı verdiğime göre işin maddi tarafından bahsedebilirim.
İlginizi çekebilir: CEO Nasıl Olunur?
Bankacı Maaşları 2023
Bankacı nasıl olunur ? Dedik ama hiç maaştan bahsetmedik. Hemen merak edilen bu konuya da değineyim.
Bankacı maaşları haliyle iş pozisyonlarına göre değişmekte. İşte sizlere bankadaki pozisyonlar ve maaşları neler tabloda sunuyoruz. 2023 yılı için bankacılık maaşları ortalama olarak aşağıdaki şekilde:Pozisyon Maaş Bankacılık İçin Yeni Bir Gişe Görevlisi Maaşı 9.450 – 11.550 TL Gişe Asistanları Maaşı 10.125 – 12.450 TL Müşteri Temsilcilerinin Maaşı 10.500 – 21.000 TL Müfettişlerin Maaşı 21.000 – 40.000 TL Banka Müdür Yardımcısı Maaşı 22.500 – 48.000 TL Banka Şube Müdürü Maaşı 32.000 – 60.000 TL Banka Genel Müdürü Maaşı 60.000 TL ve üstü
Editörün Önerisi: Pilot Nasıl Olunur?
Bankada Çalışma Şartları
Her iş yerinin olduğu gibi bankalarda da çalışma şartları mevcuttur. Her bankaya girme şartı olduğu gibi sizin de istediniz bankayı seçmeniz için çalışma şartlarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Hangi bankanın çalışma şartları daha iyi, özel bankada çalışma şartları neler şimdi size bu konuları anlatacağız…
Öncelikle hemen hemen çoğu bankanın çalışma şartlarının aynı olduğunu söylememiz gerekiyor. Devlet ve özel bankada çalışma şartları çok değişmese de, bankadan bankaya ufak farklılıklar söz konusu. Genel olarak bankada çalışma şartları ne göz atalım;
- 09:00 – 17:00 mesai saati
- 16- 20 maaş alma
- Temettü alma
- Yıl içerisinde farklı yerlerde eğitimlere katılma
- Banka bünyesinde bulunan misafirhane, kamp alanı gibi olanaklardan yararlanma.
- Prim alma
Tabi, bu şartlar bankadan bankaya değişiklik gösterdiği gibi pozisyonlar arasında da farklılık gösterebilir.
Bankacılıkta SPK Lisansı Nedir?
Bankacı nasıl olunur yazımın sonuna gelmekteyim. SPL belgesi bankacı olmak için alınması gereken sertifikalar arasında yer alıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansı da bankacılık ile ilgilenenleri bilmesi gereken bir konu.
Eğer sermaye piyasası sektöründeki kademelerde çalışmak istiyorsanız; SPK’nın yapmış olduğu lisans sınavına girmek ve SPL belgesi almak gerekiyor.
Sınavda iyi sağlanan başarı sayesinde kişi; 8 farklı lisans türü içerisindeki, 3 farklı düzeyden birisini seçer. SPK lisansı ne işe yarar? Derseniz, şu şekilde açıklayabilirim… Statü, yetkinlik arttırmak isteyenler için büyük fayda sağlar.
Banka, borsa, inşaat piyasasında çalışanlar için SPK lisansı önemlidir. SPK lisansı hakkında daha fazla bilgi almak için Sermaye Piyasası Kurulu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Bankacı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Bankacı olmak için ilgili bölümlerin 2 yıllık, 4 yıllık fakültelerini bitirmek veya lisede meslek liselerinin ilgili bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Aynı zamanda bünyesinde çalışmak istediğiniz bankaya, istediğiniz pozisyonun başvurusunu gerçekleştirmeniz ve gereken sınavlara girip yeterli puanı almanız gerekmektedir.
Kimler Bankacı Olamaz?
Üniversitelerin İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinden ya da meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinden mezun olamayanlar, lisede ilgili bölümü okumayanlar, bankacılık sınavlarından yeterli puanı alamayanlar ve devlet bankalarında çalışmak için gereken sınavlardan yeterli puanı alamayanlar bankacı olamaz.
Aynı zamanda stres yönetimi, dikkat, rakamlarla iyi ilişki, sağlıklı iletişim kurma gibi yeteneklere sahip olmayan kişilerde bankacı olamaz.
Bankada Çalışanlar Ne Mezunu?
Üniversitelerin İktisadi İdari Bilimler Fakültelerinden ya da meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bu kişiler bankadaki ilgili pozisyona başvuruda bulunabilirler.
Bankacı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?
Bankacılık, muhasebe, maliye, işletme, iktisat, ekonomi, kamu yönetimi, çalışma ekonomisi, uluslararası ilişkiler bölümlerinden mezun olmuş kişiler bankacı olabilir.
İşletme Mezunları Bankada Çalışabilir Mi?
Evet, çalışabilir. Bankaların ilgili departmanlarına başvuruda bulunabilirler. Muhasebe, para sayma, insan kaynakları gibi uzmanlaştıkları alanlarda çalışabilirler.
Sizlere bankacı nasıl olunur ? Tüm detaylarıyla bahsettim. Hala kafanızda soru işaretleri varsa yorum bırakmaktan çekinmeyin! En kısa sürede cevaplayacağım…
Bir önceki yazımız olan Basit Usule Tabi Meslekler – 2023 Şartları ve Avantajları! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
İŞ BULMA
Bim Çalışma Şartları 2023 | Çalışma Saatleri ve Maaşları!
Türkiye’de markette çalışmak isteyen binlerce kişi var. En çok araştırılan konu ise Bim personel alımı yapıyor mu? Sizler için Bim çalışma şartları incelemesi yaptık! Bim’e girmek için şartların tamamını öğreneceksiniz… Ek olarak zamlı haliyle güncel Bim maaşları 2023 bilgilerini açıklayacağız. Bim’de çalışmak zor mu? Çalışma saatleri nasıl? Hepsine değindik… Bim part time çalışma saatleri ilginizi […]
İŞ BULMA
Gürcistan İş İlanları 2023 | Kariyer Siteleri ve İş İmkanları
Gürcistan iş ilanları arayışında mısınız? Sizler için kariyer sitelerini ve nasıl iş başvurusu yapacağınızı anlatacağız! Gürcistan’da çalışmak istiyorum diyorsanız, bu içerik tam olarak size göre… Gürcistan iş olanakları bakımından oldukça iyi durumda ülkelerden birisidir. Ancak vasıflı işlerde şansınız daha fazla… Gürcistan iş fırsatlarını şimdi inceleyin! Gürcistan’a çalışmak için gitmek, pek çok durum için oldukça mantıklı […]
- EVDE EK İŞ9 ay önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2024 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evde Çorap Paketleme İşi Veren Firmalar – 2023 İLETİŞİM
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
LC Waikiki Evlere İş Veriyor Mu? – AYDA 12.000 TL KAZANÇ!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 15.000 TL KAZAN!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!