GİRİŞİMCİLİK
Seyyar Satıcılık Ruhsatı Nasıl Alınır? (MASRAFI VE ŞARTLARI)
Seyyar satıcılık ruhsatı olmadan iş yapan kişilere yüklü miktarlarda ceza yazıldığını söyleyerek yazıma başlamak istiyorum. Seyyar olarak ürün satan yüz binlerce esnaf olmasına rağmen bu esnaflar içinde ruhsatlı şekilde satış yapan kişi sayısı oldukça azdır. Haliyle, illegal yollardan seyyar satıcılık yapan kişiler ruhsatsız seyyar satıcı cezasıyla karşı karşıya kalırlar.
Vergi kaçırma, halk sağlığı ile oynama gibi suçlamalar ile karşılaşıldığında hapis cezası dahi verilebilmektedir. Bu nedenle hemen seyyar satıcılık ruhsatının çıkartılması ve satışların belediye ve sağlık müdürlüğü izni ile yapılması önem taşımaktadır.
Seyyar satıcı belgesi alma için bilmeniz gerekenleri sizlere tek tek açıkladım. Seyyar tezgah ruhsatı, seyyar büfe açmak ve daha fazlasını sizlere sundum. Ayrıca seyyar satıcı ruhsatı fiyatı gibi birçok konuya değindim. Seyyar satıcı izni alma gibi bir düşünceniz varsa, dikkatlice okuyun.
Yazımın devamında; 2023 yılında en az masrafla seyyar satıcılık ruhsatının nasıl alınır? Bu işi ruhsatsız yapanlara ne kadar ceza kesildiğini açıkladım!
İçindekiler
Seyyar Satıcılık Hakkında Kısa Bilgiler
Seyyar tezgah ruhsatı almak için bu iş hakkında ufak bilgiler sizlere aktaracağım. Sabit bir büfe açmak yerine; günümüzde hala daha devam eden ve pek çok kişinin ekmek teknesi olan seyyar satıcılık mesleği, hem araba hem de seyyar büfe işletmesi şeklinde yapılmaktadır.
Parklarda, sokaklarda, sahil kenarında ve metro çıkışlarında yoğun bir şekilde yer alan seyyarlar, uygun fiyatlı ürünleri ile cazibelerini yüksek tutarlar. Seyyar tezgah açma izni en önemli kısım, seyyar satıcılık belgesi almak. Arabada satış yapmak için izin de aynı şekilde gerçekleşiyor. Yazının devamında sizlere seyyar satış izni için bilgileri söyleyeceğim.
Çoğunlukla gıda sektöründe tercih edilen seyyarlar, başta simit olmak üzere; kış aylarında çay, kahve, kestane ve boza; yazları patlamış mısır, macun, su ve pilav gibi ürünlerin satışını gerçekleştirirler.
Ruhsatsız seyyar satıcılık yapan kişiler, fark edildikleri andan itibaren çok ağır yaptırımlara maruz kalabilirler. Bu nedenle seyyar satıcı belgesi mutlaka almanız lazım.
Seyyar Satıcılık Ruhsatı Nedir?
Seyyar satıcılık ruhsatı, seyyar olarak ürün satmak isteyen bir kişinin belediye tarafından verilen bir izin belgesidir. Bu ruhsat, seyyar satıcının belediye tarafından belirlenen kurallara uymasını ve vergilerini düzenli olarak ödemesini garanti eder.
Seyyar satıcılık ruhsatı, belediye tarafından belirlenen belge ve evrakların sunulması ve ücretin ödenmesi sonrasında verilir. Seyyar satıcılık ruhsatı, seyyar satıcının güvenli ve düzenli bir şekilde ürün satmasını sağlar.
Ruhsatsız Seyyar Satıcılık Cezası Ne Kadar?
Her şey önce seyyar satıcılık işi, sadece belediyenin izin verdiği bölgelerde yapılmalıdır. Eğer devamlı hareket halinde olan bir seyyarın varlığı tespit edilirse maddi ve manevi cezalar uygulanır. O yüzden belediyeden seyyar satış izni alınmalı.
Seyyar satıcılık ruhsatı bulunmayan ve bu işi yapan kişiler için Emniyet Müdürlüğü tarafından belirlenen para cezası vardır. Ruhsatsız seyyar satıcılık cezası ücreti 187 TL‘dir.
Durum tekrarlandığı taktirde tekrar bu işi yapmanız engellenebilir ve daha büyük yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle seyyar gıda satışı ruhsatı ve izni için başvuruda bulunmanız lazım!
İlgili ⇒ Yeni İş Fikirleri
Seyyar Satış Ruhsatı Nasıl Alınır?
Seyyar satıcılık ruhsatı nasıl alınır? Seyyar satıcı izni için sizlere şimdi detayları anlatacağım. Seyyar satıcılık yapmak istiyorum diyen kişiler ilk olarak aşağıda saydığımız belgeler ile seyyar satış yapmak istediği belediyeye başvuru yapması gerekmektedir. Seyyar satıcılık yapmak için gerekli belgeler şunlar:
- T. C kimlik belgesi ve bir nüsha fotokopisi
- İkametgah Belgesi
- Seyyar satıcılık ruhsatı için bulaşıcı bir hastalığın olmadığını kanıtlayan sağlık belgesi
- Herhangi bir yerde SSK’lı çalışmadığınıza dair belge ( Bu belge aslında zorunlu değil; ama birçok belediye halihazırda işi olanlara değil iş sahibi olmak isteyenlere ruhsatı daha kolay verdiği için bunu da yanınıza alın)
- Satışını yapacağınız ürün kendinize ait ise ve gıda ürünü ise, üretim sertifikasının örneğini de dosyaya koyunuz ki işlemleriniz daha kolay halledilebilsin.
- Gıda satışı için daha önce İl Sağlık Müdürlüğünden almış olduğunuz üretim izin belgesi
- Seyyar satıcı izni için, satışını yapacağınız ürünlerin istenmesi durumunda birere numunesi da yanınızda olsun.
- Sabit bir yerde satış yapacaksanız ve bu yerde size elektrik- su lazım olacaksa bu yerin kira anlaşması ve geçici elektrik-su abonelik evraklarının da olması gerekmektedir.
- Sabit değil de gezerek satış yapacaksanız satış yapacağınız aracın ruhsat bilgileri de gerekli olacaktır.
- Elle iteklenen dört tekerlekli araç için bu şart yoktur.
- Bunların yanı sıra; KOSGEB kredisi gibi devlet destekli iş sahibi edindirme projelerine katılıp teşvik aldıysanız bunları da belgelendirmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Seyyar satıcılık için gerekli belgeler bu şekilde. Bu saydığım belgeleri, bağlı olduğunuz belediye ve zabıta amirliğine teslim etmenizi, takip eden 2-3 hafta içinde gerekli satış ruhsatının çıkabileceğini ifade edebilirim.
İstanbul – İzmir – Ankara – Bursa – Adana – Eskişehir gibi büyük şehirlerde bu ruhsatı almak biraz zor olacaktır. Seyyar gıda satış ruhsatı almak için bu prosedürleri yerine getirmek gerek.
Kendi aracınızla kuryelik yapmak ve para kazanmak için alakalı yazıma göz atabilirsiniz.
Seyyar Ruhsat ve Satış İzni İçin Şartlar
Seyyar olarak arabanız ile ya da sabit bir yerde vasıtasız olarak satış yapabilmeniz için bağlı olduğunuz belediyeye gidip, seyyar satıcılık ruhsat başvurusu yapmalısınız. Yapılacak başvuru esnasında ilk olarak sizden bazı ön evraklar istenecektir. Seyyar satıcı ruhsat alma için gerekli belgeleri, hemen yukarıdaki başlıkta sizlere sundum.
Bunları verdikten sonra işlemler başlatılacak olup, ruhsatın belediyeden çıkması sonrası, bu sefer esnaf odasına gerekli kayıt işlemlerinin başlatılması gerekiyor. Seyyar tezgah ruhsatı için son olarak vergi dairesine gidilerek gerekli başvuruların yapılması gerekmektedir.
Burada en önemli nokta, belediyenin size o il ya da ilçe sınırları içinde seyyar satıcı izni vermesi olacaktır. Belediye izin verdikten sonra diğer tüm işlemler, tereyağından kıl çeker gibi ilerleyecektir.
Hoşunuza gidebilir ⇒ Ne İş Yapabilirim?
Seyyar Satıcıların Uyması Gereken Kurallar
Gereken şartlardan sonra seyyar satıcıların uyması gerektiği bazı konulardan bahsedeceğiz. Seyyar satıcılık belgesi almak kadar önemli bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Aksi taktirde seyyar satıcı ruhsatını kaybetme gibi durum söz konusu olabilir. İşte uyulması gereken kurallar:
- Seyyar satıcının temizliğine dikkat etmesi gerekir.
- Gıdaları eldiven ile paketlemek zorundadır.
- Seyyar satıcı araçlarını temiz kullanmak ve bakımlarını yapmak zorundadır.
- Beyaz, yazısız paketleme kağıdı ve beyaz poşet veya kağıt torba kullanılmalıdır.
- Etrafı rahatsız edecek şekilde satış gerçekleştirilmemeli.
- Müşterilere karşı nazik olunmalı.
- Seyyar satıcı, Zabıta Müdürlüğü belediyenin belirlediği yerlerde ve saatlerde satış gerçekleştirebilir.
- Yapılan satışların faturalarını, irsaliyelelerini saklamalı
- Seyyar tezgahın yanına, yol kenarına, kaldırıma ürün, kasa, tabure gibi ekstra eşya koyulmaması gerekir.
Oldukça uygun bir maliyet ile işinizin patronu olabilirsiniz! Halk Ekmek bayiliği alın ve para kazanın… Detaylar için kırmızı yazıya tıklayın.
Seyyar Satıcılık Ruhsatı Fiyatı
Seyyar satıcılık ruhsatı ne kadar? Merak etmeniz çok normal. Zaten bu işi illegal yollardan yapan kişilerin ortak noktası, ruhsata verecekleri paradan kaçmak… Ancak, seyyar tezgahların veya araçların ruhsat maliyetleri şehirden şehre, bölgeye değişmektedir.
- 2023 yılı için ortalama olarak 2.000 TL – 3.000 TL gibi bir harç gideri olacaktır. Bu belediyenin büyüklüğüne ve satışını yapacağınız ürünlerin türü, aracınızın büyüklüğüne göre değişebilmektedir.
- Belediye tarafından gerekli izinler alındıktan sonra bu sefer bağlı olduğunuz Vergi Dairesine gidip bir vergi levhası almanız gerekmektedir.
Seyyar satıcı ruhsatı fiyatı böyle… Dediğim gibi hizmetinize göre bunlar değişiklik gösteriyor. Seyyar pilaf ruhsatı ve seyyar köfte arabası ruhsat için aynı ödeme gerçekleştirilmiyor.
Seyyar satıcı vergisi ne kadar ? Bu soruya da hemen bir cevap vereyim. Vergi gideri yapacağınız satışa göre değişecektir. Son olarak eğer gıda ürünü satacaksanız bunun kapalı, barkotlu ve ambalajlı olarak satılması gerekmektedir.
TSE belgesi olmayan ve üretim izni olmayan ürünlerin tespit edilmesi halinde hem parasal ceza hem de ürünlere el koyulması riski olacaktır.
Bu nedenle bağlı olunan Sağlık Müdürlüğüne gidilerek Seyyar Satıcılık Ruhsatı başvuru yapılıp gerekli izinlerin buradan da alınması gerekmektedir.
UYARI!
Seyyar satıcılık belgesiz, kaçak olarak seyyar gıda satmanız durumunda tezgahınıza el konulacağı gibi ciddi para cezaları da ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Seyyar Satıcı Ruhsatı – SIKÇA SORULAN SORULAR
Seyyar satıcılık ruhsatı için en çok sorulan soruları sizler için derledim. En doğru ve net cevaplar burada!
Seyyar Satıcı Kazançları Ne Kadar?
En çok sorulan sorulardan birisi doğal olarak kazanç kısmı… Seyyar tezgah izni alındıktan sonra ne kadar kazandığınızı merak etmelisiniz. Satılan ürünlere göre kazanç değişir. Birçok seyyar satıcılık alanı var. Ancak ortalama olarak normal bir seyyar satıcının kazancı 6.000 TL’yi bulabiliyor.
Seyyar Satıcı Ruhsatı Fiyatı?
Yukarıda bu başlıktan sizlere detaylıca bahsetmiştim. Ortalama olarak 1.000 TL ödemek gerekiyor. Yapacağınız seyyar satılığa göre farklılık gösterebilir.
Araca Gıda Satış Ruhsatı Nasıl Alınır?
Satış için arabanız olduktan sonra belediyeye başvurmanız gerekiyor. Araca gıda satışı ruhsatı almak için belli başlı şartlar var. Belediye sizlere bu şartları sunacaktır.
Seyyar Büfe Ruhsatı Nasıl Alınır?
Seyyar büfe izni için belediyelere başvurulmalı. Belediyenin belirlediği yerlerde seyyar büfenizi işletebilirsiniz. Ürün yelpazesinin dışına çıkılmaması gerekiyor. Seyyar büfe ruhsatı için belediyeyle iletişime geçmelisiniz.
Pilav Arabası Ruhsatı Nasıl Alınır?
Seyyar pilav arabası ruhsatı için belediyeye başvurmanız gerekiyor. Belediyenin istediği belgeleri toplamalısınız. Pilavı yapan kişi sizseniz bunun için gıda izni almanız gerek.
Seyyar satıcılık ruhsatı hakkında sunacaklarımız bunlar. Daha fazla GİRİŞİMCİLİK fikri için yazı kategorimi inceleyin!
Bir önceki yazımız olan Emlak Ofisi Nasıl Açılır? – 2023 GÜNCEL KAZANÇLARI! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
GİRİŞİMCİLİK
Kuyumcu Dükkanı Açmak 2023 | Şartları ve Maliyet Bilgisiyle!
Kuyumcu açmak istiyorum diyorsanız sizlere rehber bir içerik hazırladık! Kuyumcu dükkanı açmak için bilmeniz gereken tüm detayları inceledik… Kuyumcu nasıl açılır, tam anlamıyla öğreneceksiniz. Ek olarak kuyumcu açma maliyeti hakkında da bilgiler bulabileceksiniz. Kuyumculuk nasıl yapılır diyorsanız, bu içerikte her detayı öğreneceksiniz. Özellikle kuyumcu dükkanı açmak için kaç kilo altın gerekir gibi birçok soru soruluyor. […]
GİRİŞİMCİLİK
Butik Açmak 2023 | Maliyeti ve Kazancı! Butik Nasıl Açılır?
Giyim sektörü en çok kazandıran ve karlı sektörlerden bir tanesi. Butiklerde bu sektörde başarıyı yakalayanlardan… Butik açmak istiyorum kıyafetleri nereden alabilirim diye soruyorsanız, bu konuda bir düşünceniz yoksa, yazıyı okumaya devam edin! Ek olarak toptancılara ulaşma yöntemlerine de değineceğiz. Sermayenizi değerlendirecek, kendinize göre bir iş arıyorsanız, butik açma aradığınız iş olabilir. Fakat iş hakkında mutlak […]
- EVDE EK İŞ8 ay önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2024 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evde Çorap Paketleme İşi Veren Firmalar – 2023 İLETİŞİM
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
LC Waikiki Evlere İş Veriyor Mu? – AYDA 12.000 TL KAZANÇ!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 15.000 TL KAZAN!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!
Mustafaa Özdemir
30 Ağustos 2023 at 01:06
Orta düzey bir ilçede esnafım zabıtalarla sık sık sorun yaşıyorum manav dükkanım ana cadde üzerinde kaldırımın kenarında yolda da haliyle küçük kamyonum duruyor üzerinde malzemelerimi sergilemem lazım bunun için ne önerirsiniz üzerinde satış yapamıyorum sürekli uyarı alıyorum cezai işlem baslaticaklar yardımcı olursanız sevinirim