DEVLET DESTEKLERİ
Yeşil Kart Nasıl Çıkarılır? 2023 Başvurusu Hakkında…
Yeşil kart başvuruları için vatandaşların 2023 yılında izlenmesi gereken süreçleri sizin için derledik. Başvuru rehberimizde yeşil kart nasıl çıkarılır sorusunun tüm yanıtlarını verdik. Bu içeriğimizde yeşil kart uygulamasına dair tüm detayları bulabileceksiniz.
Yeşil kart nasıl alınır? Sizler için açıkladık. Bu uygulamanın süreçlerini ve yeşil kart şartlarının detaylarını içerikte bulabilirsiniz.
İçindekiler
Yeşil Kart Nedir?
Yeşil kart uygulaması 1992 yılında dönemin sağlık bakanlığı tarafından yürürlüğe alınmış bir çalışmadır. Bu çalışma sosyal güvence ve maddi yetersizlik durumu tespit edilen vatandaşlara devlet tarafından sağlanan sağlık hizmetleri bütünüdür.
- Yeşil Kart uygulamasından yararlanmak için kişilerin devlet kurumları tarafından gelir tespitlerinin yapılması gerekmektedir. Uygulama kapsamına dahil olan kişiler için işlemler başlamaktadır.
- Yeşil Kart uygulaması 2010 yılında yürürlükten kaldırılmıştır.
- Bu uygulama yerine günümüzde ‘Genel Sağlık Sigortası’ kullanılmaktadır.
- 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Yeşil Kart hakkına sahip kişiler kararla birlikte SGK kapsamında Genel Sağlık Sigortası uygulamasına alınmıştır.
Yeşil kart nasıl çıkarılır sorusunu yanıtlamadan önce bu kartın ne işe yarayacağını inceleyelim…
Yeşil Kart Ne İşe Yarar?
Yeşil kart 1992 senesinde Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından sosyal devlet anlayışı bağlamında çıkartılmış bir düzenlemedir.
Bu düzenleme kapsamında sağlık hizmetlerini karşılığı alınan prim bedelini ödeme gücü bulunmayan vatandaşlar için tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanacağı yeşil kart sistemi aktif edilmiştir.
Yeşil kart sistemi 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında uygulama son bularak yerini Genel Sağlık Sigortası adı altında almıştır.
Yeşil kart nasıl çıkarılır? İşte yanıtı…
Yeşil Kart Nasıl Çıkarılır?
Eski adıyla bu uygulama yürürlükten kalkarak sağlık sigortası kapsamına girmiş olsa da günümüzde sosyal güvencesi olmayan kişiler için çalışmalar sürmektedir.
Sosyal güvence kapsamında yeşil kart çıkarma süreçlerine tabii olmak için yapmanız gerekenler;
- Yeşil Kart uygulaması gelir tespitine dayalı bir çalışmadır. Yeşil Kart için başvuru yaptığınızda anlaşması olan devlet kurumlarından sağlık hizmeti almak için talepte bulunmuş olursunuz.
- Gelir Tespit başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından belirlenmiş kriterlere uygun olarak gerçekleştirilmektedir.
- Gelir Tespiti için ikamet adresinize en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat etmelisiniz.
- İlgili kurumdan temin edeceğiniz Gelir Tespit Formunu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Ardından tespit süreci başlamış olacaktır.
Yeşil kart nasıl alınır sorusunun cevabı iki aşamalı bir süreçten oluşuyor. İlgili vakfa yapacağınız gelir tespiti başvurusunun ardından süreç başlamış, alacağınız sonuca göre itiraz ya da SGK onayın süreci kalmış olacaktır.
Yeşil kart nasıl çıkarılır sorusu kadar önemli bir konu daha var: Yeşil kart kimlere verilir? Detaylar…
Öneri içerik: Kızılay Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşil Kart Kimlere Verilir?
Yeşil Kart başvurusu için kanunla belirlenen bazı maddelerin sağlanması gerekmektedir. Yeşil kart kimlere verilir sorusunun yanıtı şu şekildedir:
- Aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık asgari tutarı aylık asgari ücretin üçte birinin altında olanlar,
- Gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar,
- Sığınmacı statüsünde Türkiye’de bulunan bireyler,
- 65 yaş aylığı olanlar,
- Şeref aylığı alanlar,
- Vatani hizmet statüsünden aylık alanlar,
- Harp malullüğü aylığı alanlar faydalanabilmektedir.
Yeşil kartı nasıl çıkarılır sorusu kadar hangi şartlar altında da çıkaracağınız önemlidir. Bu şartlardan herhangi birine sahipseniz yeşil kart çıkarma hakkınız bulunmaktadır.
E-Devletten Yeşil Kart Başvurusu Yapabilir Miyim?
E-devlet portalı günümüzde Türkiye Cumhuriyeti resmi birimlerinin hemen hemen hepsinde gerçekleştirilen işlemleri internet üzerinden sağlayan bir platformdur. Yeşil kart başvurusu nereye yapılır sorusu için akla ilk gelen yanıt e-devlet olacaktır.
Ancak gelir tespiti talebinizi E-devlet üzerinden gerçekleştirememektesiniz. E-devlet üzerinden yalnızca yeşil kart sorgulama işlemlerinizi takip edebilirsiniz.
Yeşil kart için nereye başvurulur sorusunun yanıtı içeriğimizin devamında detaylıca anlatılacaktır. İşte sorunuzun cevapları;
Yeşil Karta Nasıl Başvurulur?
Yeşil kart uygulamasından faydalanmak için ilk yapılacak şey ilgili vakıflara yüz yüze başvurmaktır. E-devlet kanalları üzerinden yalnızca daha önce yüz yüze gerçekleştirdiğiniz başvuruların takibini yapabilirsiniz. Yeşil kart nasıl çıkarılır için atılması gereken ilk adım bu olacaktır.
Her ne kadar, yeşil kart başvurusunu nasıl yapılır sorusunun akla gelen ilk yanıtı e-devlet gibi görünse de şartları sağlamanız durumunda yeşil kart hakkınızdan faydalanabilmek için en yakın Sosyal Güvenlik ve Dayanışma Vakfına yüz yüze başvurmayı unutmayın.
Sağlık Yeşil Kart Başvurusu Kapsamında Gelir Testi Sonucuna İtiraz Edebilir Miyim?
Yeşil kart şartlarını sağlıyorsanız ve gelir tespitinde olumsuz değerlendirme aldıysanız forma itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.
Bu aşamada şartları sağladığınızdan ve başvuru formunda ibraz ettiğiniz bilgilerin doğrulundan eminseniz sonuca itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.
Gelir tespit çalışması için itirazlarınızı başvuruda bulunduğunuz Sosyal Güvenlik ve Dayanışma Vakfına sağlayabilirsiniz. İtirazınızın yeniden değerlendirilmesi sonucunda genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Yeşil Kart Neden İptal Olur? Yeniden Yeşil Kart Nasıl Çıkarabilirim?
İlk adımda başvuruda bulunduğunuz gelir tespit başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir. Bu, yeşil kart başvuru sürecinizin tamamen olumsuz sonuçlandığını göstermemektedir.
Gelir tespit başvurunuz olumsuz sonuçlandıysa bu aşamadan sonrasında yeşil karta nasıl başvurabilirsiniz ? İşte cevapları…
- İlk gelir tespit başvurunuz olumsuz sonuçlandıysa sürece itiraz hakkınız bulunuyor. İtiraz süreci kapsamında yeniden değerlendirme talep edebilirsiniz. Aynı zamanda gelir tespit başvurunuzun neden iptal olduğunu öğrenerek itirazınızda kararda hata olduğunu düşündüğünüz yere göre sağlayabilirsiniz.
- Unutmayın, gelir tespit başvurusunda beyanda bulunduğunuz tüm bilgilerin doğruluğunu resmi evrak üzerinde doğrulamış ve kabul etmiş bulunmaktasınız.
- Özetle, gelir tespit sonucunun olumsuz olmasıyla birlikte yeşil kart nasıl çıkarılır sorusunun yanıtı itiraz sürecinden geçmektedir.
- Yeşil kart nasıl çıkarılır kadar önemli bir diğer soru ise başvuru sonuçlarının nasıl öğrenileceğidir. Yapmış olduğunuz başvuruyu takip etmeniz için ilgili tüm süreci sizin için derlemiş bulunuyoruz.
İlgili içerik: Market Yardım Kartı Başvurusu
Yeşil Kart Başvuru Sonucu Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Yeşil kart başvuru sonuçlarınızı e-devlet sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. E-devlet sisteminde arama kısmından ‘gelir testi’ yazarak halihazırda yaptığınız başvurunuzun devam eden sürecini görebilirsiniz.
Dilerseniz SGK danışma hattı ALO 170 hattı üzerinden sürecinizin işleyişi ve sonucu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Unutmamak gerekir ki, e-devlet üzerinden yalnızca yüz yüze yapılan başvuruların süreçleri takip edilebilir. Yeşil kart için gelir tespiti başvuruları ilgili vakıflardan yüz yüze sağlanmaktadır.
- SGK Yeşil Kart Başvuru Sonucu için bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Yeşil Karta Ne Zaman Başvurulur?
İlgili kurumlara yaptığınız gelir tespiti başvurunuzun ardından Genel Sağlık Sigortası primi ödeme ve kazanç sağladığınız tüm birimler araştırma kapsamına alınır.
Gelir tespiti için yetkililer başvuru esnasında doldurduğunuz beyanların kontrolü için hanenize ziyaret gerçekleştirirler.
Gelir tespit formu başvuruları hane ziyaretleri ve taşınır-taşınmaz mal ve gelir kaynaklarının tespitlerinin ardından sonuçlanır. Bu yüzden net bir süresi bulunmamaktadır.
Yeşil kart nasıl çıkarılır, açıklamaya devam edelim…
Yeşil Kart Hangi Durumlarda İptal Olur?
Yeşil kart şartları Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim ödeyemeyecek ve sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için işlemektedir. Tespit çalışmalarının başında yetkililerin hanelere yapılan ziyaretleri, kişi yeşil kart uygulaması kapsamında olduğu sürece senede bir kere olacak şekilde devam eder.
Yeşil kart neden iptal olur sorusunun ne önemli yanıtı bu kanun kapsamında belirlenen gelir düzeyinin üstünde kazanç elde etmenizdir.
Yeşil kartın iptali belirtilen yasal sınırlılıkların üstünde gelir artışı olduğu zaman söz konusudur.
Yeşil Kart Başvurum Olumlu Sonuçlandı Ne Yapmalıyım?
Yeşil kart için başvurduğunuz gelir tespit çalışmasından yararlanmanız için başvurunuz olumlu olursa işte izlemeniz gereken adımlar;
Gelir tespitiniz olumlu sonuçlandığında ilgili evraklarla birlikte SGK kurumlarına başvurarak yeşil kart başvurunuzun ikinci aşamasına geçmelisiniz.
SGK için gerekli evraklar;
- Kimlik
- Fotoğraf
- Gelir Tespiti Sonuç Belgesi
- Vukuatlı Nüfus Cüzdanı Örneği
- İkametgah Belgesi
Bu belgelerle birlikte ilçenizde bulunan SGK birimine başvurmanız halinde yeşil karttan faydalanmanız için gerekli işlemler tamamlanacaktır.
Bu işlemlerin ardından ilgili personeller ilgili evraklarınız ve en önemlisi gelir tespit sonucunuz ile yeşil kart nasıl çıkarılır sorunuzun son aşaması olan işlemleri de tamamlamış olacaktır.
İlginizi çekebilir: Başkent Kart Doğalgaz Yardımı
Yeşil Karta Prim Borcu Gözüküyor Ne Yapmalıyım?
Prim borcu özel şartlar dışında gerekli yasal sınırları tamamlamış her vatandaş için işleyen bir sistemdir. Prim borçları genel sağlık sigortası kapsamında işlemektedir.
Sosyal yardımlaşma yeşil kart başvuru işlemlerinizde talep edeceğiniz gelir tespit talebi aynı zamanda sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ilgili prim bedelini ödeyemeyeceğinizin de bir ibrazıdır.
Yeşil kart kapsamında yapacağınız gelir testi olumlu sonuçlandığında geçmişe dönük prim borçlarınızda silinmektedir.
Yeşil Kart Kapsamında Hangi Yardımlardan Faydalanabilirim?
Yeşil kart uygulaması sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için devletin sunduğu bir sağlık hizmeti bütünüdür. Bu kapsamda devlet gereklilikleri sağlayan vatandaşları için Genel Sağlık Sigortası primlerini devlet ödemektedir.
Yeşil kart uygulamasından yararlanabilen vatandaşlar için sağlık hizmetlerinin yanı sıra bazı başka yardımlardan mevcuttur.
Başvuru sürecinde belirtilerek faydalanabileceğiniz diğer destekler;
- Çocuk Parası
- Erzak ve Gıda Yardımı
- Aşı Parası Yardımı
- Kömür Yardımı
- Süt Yardımı
- Eğitim Yardımı
- Doğum Parası Yardımı
- Nakdi Yardımlar
- Gebelik Yardımı
- Doğalgaz Yardımı
- Elektrik Yardımı
- Aile Destek Yardımları
Yeşil kart nasıl çıkarılır sorusu kadar önemli bir konu daha var: Yeşil kartın süresi var mıdır?
Yeşil Kartımın Süresi Var Mı?
Yeşil kart uygulamaları her yıl düzenli olarak kişinin gelir tespitinin güncellenmesini gerektirmektedir. Gelir tespiti sürecinde yeşil kart kullanımına devam edilmesi uygun görülen kişiler hizmetten faydalanmaya devam edebilirler.
Buna ek olarak, yeşil kart sahibi vatandaşlar senede bir kere kartlarının vize işlemlerini yaptırmak zorundadırlar. Vize işlemleri için vatandaşlar kartlarını aldıkları ilgili sağlık kurumuna başvuruda bulunmalıdır.
Yeşil kart nasıl çıkarılır, süreçleri ve şartları nelerdir sorularına kapsamlıca yanıt verdiğimiz içeriğimizi size sunduk.
Yeşil kart hizmetlerine ihtiyacı olan vatandaşlar için tüm süreçleri detaylı bir şekilde aktarmış bulunuyoruz. Yeşil kart başvurusunun nasıl yapıldığı, SGK prim ödemeleri ve diğer konularda daha detaylı bilgi almak için en yakın kuruma başvurabilir ya da süreçteki işlemleriniz e-devlet portalı üzerinden takip edebilirsiniz.
Yeşil kart nasıl çıkarılır içeriği hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüş ve düşüncelerinizi YORUMLAR kısmından bizlere ulaştırabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Kızılay Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Detayları… başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
DEVLET DESTEKLERİ
PTT Sosyal Yardım Kartı Nedir? Nasıl Alınır? 2023 Detayları
PTT sosyal yardımları, yurt içi ve yurt dışı işlemlerinde kullanılabilen PTT Kart aracılığıyla yapılıyor. Bu kart ile ATM’lerden nakit çekimi yapabilir, para yatırabilir veya havale ile başka hesaba para gönderebilirsiniz. Aynı zamanda sosyal yardım paraları da PTT kart aracılığı ile alınabilir. PTT sosyal yardım kartı nedir ve nerelerde kullanılır gelin daha detaylı inceleyelim. PTT sosyal […]
DEVLET DESTEKLERİ
Maddi Yardım Yapan Dernekler! Başvurular ve Detayları…
Ülkemizde maddi yardım yapan dernekler birinci sırada gündeme gelen konulardan biridir. Maddi yardım yapan dernekleri sizler için araştırdık… Başvuruları sakın kaçırmayın! Maddi yardım yapan vakıflar ve dernekler ülkemizde yaşayan dar gelirli ailelere destek olmak adına çalışmalar yapmaktadırlar. Maddi yardım yapan kuruluşları incelemeye başlayalım! Maddi Yardım Yardım Yapan Derneklere Kimler Başvurabilir? Maddi yardım yapan derneklere dar […]
- EVDE EK İŞ11 ay önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2024 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Çorap Paketleme İşi Veren Firmalar – 2023 İLETİŞİM
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
LC Waikiki Evlere İş Veriyor Mu? – AYDA 12.000 TL KAZANÇ!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 15.000 TL KAZAN!
- EVDE EK İŞ2 yıl önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!