YENİ İŞ FİKİRLERİ
Yaban Mersini Yetiştiriciliği | Nerelerde Yetiştirilir?
Yaban mersini yetiştiriciliği son yıllarda çok popüler işlerden birisi. Bunun en büyük sebebi, tüm dünyada alıcısının çok fazla olması… Açıkçası yurt dışında çok popüler olan bu meyve, ülkemizde adından yeni yeni söz ettiriyor. Blueberry yetiştiriciliği olarak da ifade edilen bu iş, yoğun talep görüyor.
Yaban mersininin her yerde satılmadığını biliyorsunuzdur. Bu yüzden fiyatı da düşük değil. Yani yaban mersini yetiştirme düşüncesini hayata geçirebilirseniz, çok güzel kazançlar elde edebilirsiniz! Her geçen gün sizlere farklı iş fikirleri ve para kazanmayla ilgili yazılar yazıyorum.
Bugün bahsedeceğim bu konu da inanın çok karlı.. Yazı içerisinde yaban mersini kaç rakımda yetişir, devlet desteği var mı? gibi ayrıntılı soruların yanıtlarını bulacaksınız.
İçindekiler
Yaban Mersini Yetiştiriciliği Karlı mı?
Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen farklı fikirlerle kazanç elde etmek istiyorsunuzdur. Emin olun çok doğru adrestesiniz. Fazla yapılmayanı yaparak, talebe karşılık vererek çok yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
Yaban mersini yetiştiriciliği karlı mı? Diye düşünmeyin… Türkiye’de mavi yemiş olarak da bilinen yaban mersini o kadar kolay yetişmiyor. Üstelik kazancı da yüksek!
Nadir olmasının sebebini buna bağlayabiliriz. İklim özellikleri, arazi seçimi gibi yetiştirme konusundaki bazı noktalara çok dikkat etmek gerek. Aşağıda detaylara değineceğim. Özetle yaban mersini yetiştiriciliği herkesin yaptığı ya da yapacağı bir iş olamayacağı için oldukça yüksek kâr oranına sahip.
Yaban Mersini Yetiştiriciliği Maliyeti 2023
Yaban mersini yetiştirmek için maliyetler çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterir. Ekim yapacağınız alanın mevcut olması, fidan fiyatları, ilaçlama ve gübreleme maliyetleri, işçilik giderleri vb. durumlar söz konusudur. Şu an için bir adet yaban mersini fidanının ortalama fiyatı 100 TL civarındadır. 250 adet fidan ektiğinizde temel gideriniz 25.000 TL olacaktır.
Yaban Merisini Yetiştiriciliği Kazancı
Dekar başına 200 – 400 adet arasında fide dikimi yapılabiliyor. 1 adet fide de ortalama olarak 7-15 kg arasında yaban mersini veriyor. 1 dönüm tarlada en az 1.000 kg en fazla 3.500 kg yaban mersini üretileceği hesaplanabilir. 3.500 kg yaban mersinini de ortalama olarak 350.000 TL’ye satabilirsiniz.
Daha geniş bir yerde yetiştiricilik yaparsanız tabii ki kazancınız daha çok artar. Daha küçük bir yerde, saksılarla da yaban mersini yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Bu sayede iyi bir ek gelir elde etmiş olursunuz. Ancak yaban mersini ağacının bakımı zor olduğu için evde ya da saksıda yetiştirmek gerçekten zor olur.
Yaban mersini bitkisi özellikle 3. yıldan sonra verimli olmaya başlar. 5. yıldan sonra büyük hasatlar elde edebilir ve binlerce lira kazanabilirsiniz!
NOT: Yaban mersini ağacı yetiştirmek ve verim elde etmek istiyorsanız, en az 2 yaşındaki fidanları ekin.
Bu yazıyada göz atın!
Yaban Mersini Yetiştiriciliği Devlet Desteği 2023
Yaban mersini yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin aklındaki bir diğer soru Yaban Mersini yetiştiriciliği devlet desteği var mı? 2023 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birçok çiftçiye maviyemiş bahçe tesisi projesi kapsamında birçok hibe desteği sağlandı.
Bu işe ilgi yoğun olduğu için Yaban Mersini Yetiştiriciliği Devlet Desteği 2023’de de devam edecek gibi görünüyor. Yabanmersini yetiştiriciliği için Tarım Orman Bakanlığı’nın yayınladığı, fizibilite ve yatırımcı rehberi kitapçığını inceleyebilirsiniz!
Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir?
Gelelim bu işten para kazanmak için işi nasıl yapacağınıza. Konu çok uzun ve dikkat etmeniz gereken birçok aşama var. Örneğin yaban mersini nerede yetişir? Nasıl toplanır? Hangi ayda olur? gibi yaban mersini üretimi için konular var. İyice anlayıp, yetiştiricilik yapabilmeniz için konulara değineceğim. Şu noktalar önemli:
- İklim
- Mevsim
- Yer, konum
- Toprak
- Dikim, bakım
- Gübreleme
- Hasat vakti
Yaban mersini yetiştiriciliği için yukarıda sıraladığım hususlara dikkat etmelisiniz. Özet olarak sizlere verdiğim bu başlıkları aşağıda tek tek anlatacağım. Bu sayede yaban mersini fidanı üreticiliği hakkında her şeyi öğreneceksiniz. İyi ve kaliteli bir yaban mersini nasıl üretilir? Görelim!
Yaban Mersini Hangi Ayda Olur?
Yaban mersini yetiştiriciliği için iklim ve mevsimsel özellikler çok önemli. Türkiye’de nadir yetişmesinin sebebi de bu… Tam olarak yetişmesi için gerekli iklimsel özellikler oluşmuyor. Bunun için toprak dengesi, sulama gibi koşulları siz gerçekleştireceksiniz.
Bunlara girmeden önce yaban mersini hangi mevsimde olur cevaplayayım… Yaban mersini bitkisinin sonbahar sonunda ve ilkbahar başında ekilmesi önemli. Dikimden sonra toprağın kuru bırakılmaması gerekiyor…
Yaban mersini iklim isteği genellikle sonbahardan Temmuz ayına kadardır. Yani Temmuz ayında olgunlaşmasını tamamlar ve Eylül sonuna kadar hasat edilebilir.
Yaban Mersini Türkiye’de Nerelerde Yetişir?
Yaban mersini Türkiye’de nerede yetişir? Bu konuya açıklık getirelim. Çünkü yaban mersininin yetişmesi kolay olan yerlerde üretim yapmanız elbette daha kolay olacaktır. Zor yerleri tercih ettiğinizde üretimi gerçekleştirmeniz zor olsa da imkânsız değil.
Yaban mersini organik madde yönünden zengin olan topraklarda yetişiyor. Güneş alan, gölgesi olan, hava akımının iyi olduğu, drenajlı, güney ve kuzey batıya bakan yerler yaban mersini üretimi için elverişlidir.
Yani Türkiye’de Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak gibi Karadeniz şehirlerinde yetiştirilmesi daha kolay.
Karadeniz’de yaşayanlar için yaban mersini yetiştiriciliği yapmak daha kolay diyebilirim. Ancak üzülmeyin… Üretim için elverişli alanı kendiniz de oluşturabilirsiniz.
Özetle yaban mersini hangi iklimde yetişir sorusuna Karadeniz iklimi yanıtını verebiliriz.
Saydığım şehirlerde yaban mersini ağacı yetiştirmek normale göre yine biraz daha zor. Türkiye’de yaban mersini yetiştirmek için çabalamak gerek!
Toprak Koşulları
Yaban mersini dikimi için mevsimin ve coğrafi konumun öneminden bahsettim. Peki, yaban mersini yetiştirmek için toprak koşulları nasıl olmalı?
Yaban mersini organik madde yönünden zengin toprakları seviyor. Bu anlamda asitli topraklar olmalı diyebiliriz. Yaban mersini bitkisinde saçak kök miktarı çok fazla olduğu için 1 metre derinliğe kadar inebiliyor.
Yaban mersini yetiştiriciliği için toprak koşulları çok önemli. Yaban mersini toprak isteği yüksek olan bir ağaç. Toprağın pH değerinin çok iyi ayarlanması gerekiyor. Toprağın pH değeri 4.0 – 5.2 olması gerek. Toprak tahlili yaparak öğrenebilirsiniz.
5.2 üzerinde pH değeri için dikimden 1 yıl önce kükürt uygulaması gerekiyor. 4’den aşağıysa da kireçleme gerek.
7’den yukarı ise bu durumda toprağa yapılabilecek bir şey olmadığını söylemeliyim. Aksi taktirde boşa para harcamış olursunuz.
Toprak 1 yıl önceden hazır hale getirilmeli!
Maviyemiş çalıları uzun yıllar dikildiği yerde kalıp meyve vereceği için bahçe toprağı itina ile seçilmeli, gerekli analizler yapılmalı ve dikimden en az bir yıl önceden hazır hale getirilmelidir.
Yaban Mersini Dikim İşlemi
Yaban mersini yetiştiriciliği için yukarıda sıraladığım koşulları yerine getirebiliyorsanız, dikim aşamasına geçebiliriz. Yaban mersini zahmetli bir meyve demiştim. Dikim işlemi de özen istiyor. Belli kuralları var…
Dikim işleminde derin dikim yapılmaması önemli. Fidanlıktaki ya da saksıdaki derinlikleri kadar derine dikilmesi gerekiyor. Dikimden sonra 60’a 120 genişliğinde, bitki kökleri etrafında 10-15 cm kalınlığında bir malç hattı oluşturulması lazım.
Yaban Mersini Sulama
Yaban mersini yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, tüm süreç boyunca doğru ve yeterli şekilde sulama işlemi gerçekleştirmelisiniz. Damla veya yağmurlama yöntemlerinden birini seçebilirsiniz. Bitki kökü ince olduğu için kuru bırakılmaması gerekir. Bu nedenle 10 günde 2 – 3 kere sulama gerekiyor.
Yaban Mersini Gübreleme İşlemi
Yaban mersini yetiştiriciliği nasıl yapılır diye soruyorsanız en önemli aşamalardan birine geldik. Sizlere yaban mersini yetiştiriciliği için üretim sırasında dikkat etmeniz gerekenleri sıralıyorum.
Yaban mersini nasıl yetiştirilir konusunda gübreleme için şunları söyleyebilirim;
- Yaban mersini bitkisi azar azar ancak sık sık bir gübreleme ister. O nedenle yetiştirme sürecinde gübrelemeyi asla unutmamalısınız. Aksi taktirde emekleriniz boşa gidebilir.
- Toprak gübreleme için pH derecesi önemli. Üre, kükürtle kaplanmış üre ve amonyum sülfat gübreleri tercih edilmeli. İmkan varsa, sulama sistemi ile direkt kökten gübrenin verilmesi öneriliyor. Direkt çukura gübre verilmesi yaban mersini bitkisini yoruyor.
DİKKAT!
Azotu nitrat şeklinde içeren gübreler yaban mersinine asla verilmemelidir. Organik gübreler tercih edilmeli.
Budama İşlemi
Yaban mersini yetiştiriciliği için budamaya da dikkat etmelisiniz. Yaban mersinlerini budamazsanız, erkenden çiçek açar ve soğuklarda yaşayamaz.
Budama işlemi dikimle başlıyor ve her yıl ilkbahar gelmeden tekrarlanıyor. Göz bölgeleri kabarmadan budama gerçekleştirilmesi lazım. Gözler kabarırsa ya da çiçeklenirse, budama yapılmamalıdır!
Yaban Mersini Nasıl Toplanır?
Gelelim yaban mersini hasadına… Hasat için iklim ve budamadaki odun tiplerine göre yol izlemek gerekiyor. Bu değişkenleri göz önünde bulundurduğumuzda 4 ve 12. haftalar arasındayken hasat yapmak lazım.
Bu aşamada olgunlaşmış, renklenmiş yaban mersinlerini toplamak gerek.
Fazla yumuşak olabileceğinden dolayı ellerinizle yaban mersinlerini toplarken ezmemeye dikkat gösterin. Özellikle elle hasat yapılmasını tavsiye ediyorum. Çünkü oldukça hassas bir meyve. Topladıktan sonra güzelce kasalara yerleştirilmeli ve soğutma işlemine geçilmelidir.
Saksıda Yaban Mersini Yetiştiriciliği
Saksıda yaban mersini yetiştirmek mümkündür. Saksıda yaban mersini yetiştiriciliği, küçük ölçekli üretimlerde ev bahçelerinde veya balkonlarda gayet yapılabilir.
Saksıda yaban mersini yetiştirmek için öncelikle doğru boyutta bir saksı seçmek gereklidir. Yaban mersini kökleri derinlere doğru uzamaz, ancak geniş bir alana yayılır. Bu nedenle, geniş ve sığ bir saksı tercih edilmelidir. Ayrıca, saksının altında iyi bir drenaj deliği bulunmalıdır.
Yaban mersini yetiştirirken, bitkinin gereksinim duyduğu asitli toprak karışımı hazırlanmalıdır. Genellikle turba yosunu, perlit, pomza gibi malzemelerin karışımı ile hazırlanan toprak karışımı kullanılır. Bitki, iyi drenajlı, nemli ancak suyu tutmayan bir toprakta yetişebilir.
Yaban mersini, ışık ve nem gereksinimleri yüksek bir bitkidir. Güneşli bir konumda yetiştirilmesi, bitkinin sağlıklı büyümesi ve meyve vermesi için önemlidir. Ayrıca, bitkinin nem gereksinimini karşılamak için sık sık sulama yapılmalıdır.
Modern şekilde topraksız da yaban mersini yetiştiriciliği yapabiliyorsunuz. Detaylar için şu videoyu izleyin:
Yaban Mersini Yetiştirmek ile İlgili İpuçları!
Yaban mersini yetiştirmek ile ilgili olarak bazı pratik bilgilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Ben sizler için derledim:
- Maviyemiş, don olayının yaşanmadığı en az 160 günlük bir periyot ister.
- Sonbahar aylarında gerçekleşen kısa günler, meyve tomurcuklarının gelişimini hızlandırabilir.
- Doğu Karadeniz bölgesinde güneş az olduğu için fidanların uygun aralıklarda dikilmesi gerekir. Oluşturacağınız sıraların arasında en az 200 cm mesafe olması gerekiyor.
- Fidanların kurumaması için yanmış gübre ya da organik gübre kullanımına özen gösterin.
- İlgili ağacın çiçekleri -3 dereceye kadar dayanıklıdır. Bu nedenle don olayının yaşandığı bölgelerde blueberry yetiştiriciliği önerilmiyor.
- Bu işe girmeden önce eğitim alın. Yaban mersini yetiştirmekle ilgili çeşitli kurslara katılabilirsiniz.
- Bu iş için Türkiye’de ki lojistik sistemi maalesef yetersiz. Bu nedenle ön soğutma işlemine önem vererek ürünlerinizin taşınmasını sağlayın.
- Arazinizdeki yabancı otlara karşı mutlaka önlem alın.
- Bitki hastalıklarına karşı önlem alın.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Yaban mersini Türkiye’de nerelerde yetişir?
Daha çok Karadeniz bölgesindeki şehirlerde yetişir.
Yaban mersini kaç yılda meyve verir?
Ortalama olarak 3 yaşında denilebilir. Yetişkin fideleri tercih ederseniz daha hızlı sonuç alırsınız.
Yaban mersini hangi ayda olur?
Yaban mersini genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında oluyor. Eylül sonuna kadar hasat işlemi yapılabilir.
1 dönüm yaban mersini verimi ne kadar?
1 dönüm tarlada en az 1.000 kg en fazla 3.500 kg yaban mersini verir.
Yaban mersini yetiştirmek zor mu?
Dikkat edilmesi gerekenleri dikkate aldığınızda çok kolaydır. Ancak bakım ve özen isteyen bir ağaçtır.
Yaban mersini kaç rakımda yetişir?
İlgili bitki deniz seviyesinden 100 metre yükseklikten başlayarak 2200 metre yüksekliğe kadar yetişebilir.
Yaban mersini KOSGEB desteği var mı?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu iş için özel destek projesi bulunuyor. KOSGEB’in yaban mersini yetiştirilmesine yönelik olarak özel bir desteği yok. Ancak KOSGEB çiftçi desteklerinden ilgili şartların sağlanması hâlinde faydalanılabilir.
Bir önceki yazımız olan 2023 için Yeni İş Fikirleri – 55 EN KAZANÇLI GİRİŞİMCİLİK! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
YENİ İŞ FİKİRLERİ
Oto Lastikçi Açmak – 2023 Maliyetleri ve Kazançları
Yüksek kazançlı iş fikirleri arasında son dönem popüler olan oto lastik dükkanı açmak hakkında kapsamlı bir yazı hazırladım. Oto lastikçi açmak için bilmeniz gereken her şey bu yazıda. Eğer ki oto lastik işinden anlıyorum diyorsanız iyi kar getirisi olan bu iş önerim tam size göre! En güncel araştırmalar ile oto lastik dükkanı açma maliyeti ve […]
YENİ İŞ FİKİRLERİ
En Çok Para Kazandıran İşler | 2023 Güncel Liste
En çok para kazandıran işler her zaman için araştırılıyor. Para kazanmak için kendi işimizi yapabileceğimiz gibi başka bir yere bağlı olarak da çalışabiliriz. Merak etmeyin, her ikisi için de güncel işleri ve meslekleri sizler için sıraladım. Türkiye’de en çok para kazandıran işler, genel anlamda sektöre bağlı olarak değişiyor. Ancak teknoloji, sağlık, hizmet sektörlerinde kazançların yüksek […]
- EVDE EK İŞ8 ay önce
İŞKUR Evde Paketleme İşi 2024 – BAŞVURU FORMU!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evlere Sabun Paketleme İşi Veren Firmalar Telefon Numaraları (GÜNCEL-2023)
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evde Çorap Paketleme İşi Veren Firmalar – 2023 İLETİŞİM
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İzmir’de Evlere Paketleme İşi Veren Yerler – 10.000 TL KAZAN
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Ankara Evlere İş Veren Firmalar – 2023 Telefon Numaraları!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
LC Waikiki Evlere İş Veriyor Mu? – AYDA 12.000 TL KAZANÇ!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
İstanbul Evlere Paketleme İşi Veren Firmalar 15.000 TL KAZAN!
- EVDE EK İŞ1 yıl önce
Evde Paketleme İşi Veren Firmalar – 81 İlde Başvuru Bilgisi!