Yaban mersini yetiştiriciliği son yıllarda çok popüler olmaya başladı. Bunun en büyük sebebi, tüm dünyada alıcısının çok fazla olması… Açıkçası yurt dışında çok popüler olan bu meyve, adından ülkemizde yeni yeni söz ettiriyor. Durum buyken yetiştiriciliğini yapmak bir hayli karlı iş fikri olabilir.
Yaban mersininin her yerde satılmadığını biliyorsunuzdur. Bu yüzden fiyatı da düşük değil. Yani yaban mersini yetiştirme düşüncesini hayata geçirebilirseniz, çok güzel kazançlar elde edebilirsiniz! Her geçen gün sizlere farklı iş fikirleri ve para kazanmayla ilgili yazılar yazıyorum.
Bugün bahsedeceğim bu konu da inanın çok karlı. Aylık 10.000 TL’lere varan kazançlar söz konusu. Lafı çok fazla dolandırmak istemiyorum.
Advertisement
Hadi Yaban mersini nerede yetişir? Nasıl yetişir? Yaban mersini yetiştiriciliği devlet desteği gibi tüm konulara bakalım!
Muhtemelen bu yazıyı okuyorsanız, farklı fikirlerle kazanç elde etmek istiyorsunuzdur. Emin olun çok doğru adrestesiniz. Fazla yapılmayanı yaparak, talebe karşılık vererek çok yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.
Yaban mersini yetiştiriciliği karlı mı? Diye düşünmeyin… Türkiye’de mavi yemiş olarak da bilinen yaban mersini o kadar kolay yetişmiyor.
Nadir olmasının sebebini buna bağlayabiliriz. İklim özellikleri, arazi seçimi gibi yetiştirme konusundaki bazı noktalara çok dikkat etmek gerek. Aşağıda detaylara değineceğim. Özetle yaban mersini yetiştiriciliği herkesin yaptığını, yapacağı bir iş olamayacağı için baya bir karlı.
Dekar başına 200 – 400 adet fide dikimi yapılabiliyor. 1 adet fide de ortalama olarak 7-15 kg arasında yaban mersini veriyor. 1 dönüm tarlada en az 1.000 kg en fazla 3.500 kg yaban mersini üretileceği hesaplayabiliyoruz. 3.500 kg yaban mersinini de ortalama olarak 350.000 TL’ye satabilirsiniz.
Daha geniş bir yerde yetiştiricilik yaparsanız tabi ki kazancınız daha çok artar. Tabi daha küçük bir yerde, saksılarla yaban mersini yetiştiriciliği yaparsanız da olur. İyi bir ek gelir elde etmiş olursunuz. Ancak yaban mersini ağacı bakımı zor olduğu için evde, saksıda yetiştirmek gerçekten zor olur. ,
Yaban mersini bitkisi özellikle 3. yıldan sonra verimli olmaya başlar. 5. yıldan sonra büyük hasatlar elde edebilir ve binlerce lira kazanabilirsiniz!
Yaban mersini yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin aklındaki bir diğer soru Yaban Mersini yetiştiriciliği devlet desteği var mı? 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından birçok çiftçiye maviyemiş bahçe tesisi proje kapsamında 735 bin TL hibe desteği sağlandı.
Bu işe ilgi yoğun olduğu için Yaban Mersini Yetiştiriciliği Devlet Desteği 2022’da da devam edecek gibi görünüyor. Yabanmersini yetiştiriciliği için Tarım Orman Bakanlığı’nın yayınladığı, fizibilite ve yatırımcı rehberi kitapçığını inleyebilirsiniz!
Yaban Mersini Nasıl Yetiştirilir?
yaban mersini nasıl yetiştirilir
Gelelim bu işten para kazanmak için işi nasıl yapacağınıza. Konu çok uzun ve dikkat etmeniz gereken birçok aşama var. Örneğin yaban mersini nerede yetişir? Nasıl toplanır? Hangi ayda olur? gibi yaban mersini üretimi için konular var. İyice anlayıp, yetiştiricilik yapabilmeniz için konulara değineceğim. Şu noktalar önemli:
İklim
Mevsim
Yer, konum
Toprak
Dikim, bakım
Gübreleme
Hasat vakti
Yaban mersini yetiştiriciliği için yukarıda sıraladığım hususlara kesinlikle dikkat etmelisiniz. Özet olarak sizlere verdim. Aşağıda bunları tek tek başlıklarla anlatacağım. Bu sayede yaban mersini fidanı, üreticilik hakkında her şeyi öğreneceksiniz. İyi bir yaban mersini nasıl üretilir? Görelim!
Yaban Mersini Hangi Ayda Olur?
Yaban mersini yetiştiriciliği için iklim ve mevsimsel özellikler çok önemli. Türkiye’de nadir yetişmesinin sebebi ded bu… Tam olarak yetişmesi için gerekli iklimsel özellikler oluşmuyor. Bunun için toprak dengesi, sulama gibi koşulları siz gerçekleştireceksiniz.
Bunlara girmeden önce yaban mersini hangi mevsimde olur cevaplayayım… Yaban mersini bitkisinin sonbahar sonunda ve ilkbahar başında ekilmesi önemli. Dikimden sonra toprağın kuru bırakılmaması gerekiyor…
Advertisement
yaban mersini bitkisi
Yaban Mersini Türkiye’de Nerelerde Yetişir?
İlk olarak yaban mersini nerede yetişir? Buna açıklık getireceğim. Çünkü yaban mersininin yetişmesi kolay olan yerlerde üretim yapmanız elbette daha kolay olacak. Zor yerlerde üretim yapmak imkansız değil ancak zor.
Yaban mersini organik madde yönünden zengin topraklarda yetişiyor. Güneş alan, gölgesi olan hava akımının iyi, drenajlı, güney ve kuzey batıya bakan yerler yaban mersini üretimi için elverişli. Yani Türkiye’de Artvin’den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak gibi şehirlerde yetiştirilmesi daha kolay.
Karadeniz’de yaşayanlar için yaban mersini yetiştiriciliği yapmak daha olası diyebilirim. Ancak üzülmeyin… Üretim için elverişli alanı oluşturabilirsiniz. Saydığım şehirlerde de kendiliğinden yetişmesi biraz zor. Yaban mersini için çabalamak gerek! Okumaya devam edin.,
Toprak Koşulları
Yaban mersini dikimi için mevsimin ve coğrafi konumun öneminden bahsettim. Peki, yaban mersini yetiştirmek için toprak koşulları nasıl olmalı? Yaban mersini organik madde için zengin toprakları seviyor. Asitli toprak olmalı. Yaban mersini bitkisi saçak kök miktarı çok fazla olduğu için 1 metre derinliğe kadar inebiliyor.
Yaban mersini yetiştiriciliği için toprak koşulları çok önemli. Toprağın pH değerinin ayarlanması gerekiyor. Toprağın pH değeri 4.0 – 5.2 olması gerek. Toprak tahlili yaparak öğrenebilirsiniz. 5.2 üzerinde pH değeri için dikimden 1 yıl önce kükürt uygulaması gerekiyor. 4’den aşağıysa da kireçleme gerek. 7’den yukarı ise bu durumda toprağa yapılabilecek bir şey olmadığını söylemeliyim. Aksi taktirde boşa para harcamış olursunuz. 🙁
Advertisement
Toprak 1 yıl önceden hazır hale getirilmeli!
Maviyemiş çalıları uzun yıllar dikildiği yerde kalıp meyve vereceği için bahçe toprağı itina ile seçilmeli, gerekli analizler yapılmalı ve dikimden en az bir yıl önceden hazır hale getirilmelidir.
Yaban Mersini Dikim İşlemi
Yaban mersini yetiştiriciliği için yukarıda sıraladığım koşulları yerine getirebiliyorsanız, dikim aşamasına geçebiliriz. Yaban mersini zahmetli bir meyve demiştim. Dikim işlemi de özen istiyor. Belli kuralları var…
Dikimde derin dikim yapılmaması önemli. Fidanlıktaki ya da saksıdaki derinlikleri kadar derine dikilmesi gerekiyor. Dikimden sonra 60 – 120 genişliğinde, bitki kökleri etrafında 10-15 cm kalınlığında bir malç hattı oluşturulması lazım.
bluebery yetiştiriciliği
Yaban Mersini Sulama
Yaban mersini yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, yetiştirme yaparken doğru ve yeterli şekilde sulama işlemi gerçekleştirmelisiniz. Damla veya yağmurlama yöntemlerinden birini seçebilirsiniz. Bitki kökü ince olduğu için kuru bırakılmaması gerektiğini söylemiştim. Bu nedenle 10 günde 2 – 3 kere sulama gerekiyor.
Yaban Mersini Gübreleme İşlemi
Sizlere yaban mersini yetiştiriciliği için üretim sırasında dikkat etmeniz gerekenleri sıralıyorum. Yaban mersini nasıl yetiştirilir? Öğreniyorsunuz. Bir diğer dikkat etmeniz gereken noktanın gübreleme olduğunu biliyorsunuz.
Advertisement
Yaban mersini bitkisi azar azar ancak sık sık bir gübreleme ister. O nedenle yetiştirme sürecinde gübrelemeyi asla unutmamalısınız. Aksi taktirde emekleriniz boşa gidebilir.
Toprak gübreleme için pH derecesi önemli. Üre, kükürtle kaplanmış üre ve amonyum sülfat gübreleri tercih edilmeli. İmkan varsa, sulama sistemi ile direkt kökten gübrenin verilmesi öneriliyor. Direkt çukura gübre verilmesi yaban mersini bitkisini yoruyor.
DİKKAT!
Azotu nitrat şeklinde içeren gübreler yaban mersinine asla verilmemelidir. Organik gübreler tercih edilmeli.
Budama İşlemi
Yaban mersini yetiştiriciliği için budamaya da dikkat etmelisiniz. Yaban mersinlerini budamazsanız, erkenden çiçek açar ve soğuklarda ölür.
Advertisement
Budama işlemi dikimle başlıyor ve her yıl ilk bahar gelmeden tekrarlanıyor. Gözler kabarmadan budama gerçekleştirilmesi lazım. Gözler kabarırsa ya da çiçeklenirse, budama yapılmamalıdır!
Yaban Mersini Nasıl Toplanır?
Gelelim yaban mersini hasadına… Hasat için iklim ve budamadaki odun tipine göre yol izlemek lazım. Bu değişkenleri göz önünde bulundurduğumuzda 4 – 12 haftalar içerisindeyken hasat yapmak lazım. Olgunlaşmış, renklenmiş yaban mersinlerini toplamak gerek.
Fazla yumuşak olabileceğinden dolayı ellerinizle yaban mersinlerini toplarken ezmemeye dikkat gösterin. Özellikle elle hasat yapılmasını tavsiye ederim çünkü oldukça hassas bir meyve. Topladıktan sonra güzelce kutulara yerleştirilmeli ve soğutması yapılmalıdır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
SIKÇA SORULAN SORULAR
Yaban mersini türkiye’de nerelerde yetişir?
Daha çok Karadeniz bölgesindeki şehirlerde yetişir.
Yaban mersini kaç yılda meyve verir?
Ortalama olarak 3 yaşında denilebilir. Yetişkin fideleri tercih ederseniz daha hızlı sonuç alırsınız.
Advertisement
Yaban mersini hangi ayda olur?
Yaban mersini genellikle temmuz ve ağustos aylarında oluyor.
1 dönüm yaban mersini verimi ne kadar?
1 dönüm tarlada en az 1.000 kg en fazla 3.500 kg yaban mersini verir.
2022 için Yeni İş Fikirleri – 45 EN KAZANÇLI GİRİŞİMCİLİK!
Sizlere girişimcilik fikirleri hakkında yazılar yazmaya devam ediyorum. Bu yazıda da yeni iş fikirleri 2022 için bir liste oluşturdum. Yeni iş kurma fikirleri arıyorsanız, aradıklarınız bu yazıda karşınızda olacak! Yeni girişimde bulunacaksanız, yapılmayanı yapmak sizi kazançlı kılar. Ancak bu fikri bulabilmek kimi zaman zordur. Ben de sizlere yardımcı olacağım. Yaptığım araştırmalara göre en yeni 2022 […]
Ekleristan Bayilik Ücreti, Şartları ve Başvuru Detayları
Son dönemlerin en meşhur tatlı dükkanlarından olan Ekleristan bayilik almak isteyenler için en güncel araştırma! Ekleristan bayilik ücretleri 2022 fiyat bilgisinden ürün yelpazesine kadar aradığınız her şey bu yazıda! Ekleristan bayilik şartları nelerdir öğrenmek için tek yapmanız gereken sonuna kadar dikkatle okumak! Ekleristan bayilik başvurusu nasıl yapılır detaylarıyla anlattığım yazımda ayrıca yatırımlarınızı da en doğru […]